Nisan 12, 2021

Polkadot Nedir? DOT Nedir? Polkadot Hakkında Rehber!


Son güncellenme : 15.09.2021 - 20:22

Polkadot Nedir?

Polkadot, birden çok özel blockchaini ek bir birleşik ağa bağlayan yeni nesil bir blockchain protokolüdür. İnternet tekelleri üzerindeki kontrolü bireylere döndüren geniş bir web vizyonunun parçası olarak tasarlanmıştır ve tarihteki en iyi finanse edilen blockchain projelerinden biridir. Polkadot, birkaç temel avantaj sunmasının yanı sıra önceki blockchain ağlarının da devrim niteliğindeki vaatlerinin üzerine inşa edilmiştir. Bitcoin gibi kendi kendine çalışan ağlardan farklı olarak ağları birbirine bağlayabildiği için genellikle çok zincirli bir ağ olarak adlandırılır.

Polkadot, Ethereum (ETH), Cosmos (ATOM) ve EOSIO (EOS) gibi diğer önemli örnekleri de dahil olmak üzere kripto para ekosistemini büyütmeyi amaçlayan bir dizi rakip blockchainden biridir. Bununla birlikte, 2020’de piyasaya sürülen Polkadot bu blockchainlerin en yenileri arasında yer alıyor ve iddialı hedefine yönelik bir dizi yeni teknik özellik sunuyor.

Başlangıçta, Polkadot iki tür blockchain çalıştıracak şekilde tasarlanmıştı. İşlemlerin kalıcı olduğu Aktarma zinciri (Relay Chain) adı verilen ana ağ ve parachain(paralel blockchain) adı verilen kullanıcı tarafından oluşturulan ağlar.

Parachain’ler herhangi bir sayıda kullanım için özelleştirilebilir ve ana blockchain’e aktarılabilir, böylece parachain işlemleri de ana zincirin güvenliğinden faydalanmış olur.

Bu tasarımla Polkadot ekibi, işlemlerin yalnızca ana zinciri çalıştırmak için gereken bilgi işlem kaynaklarını kullanarak güvenli ve doğru tutulabileceğini iddia ediyor. Kullanıcılar, yine de, birçok farklı kullanım için birçok parachain’i özelleştirebilme avantajına sahip oluyorlar.

Polkadot ekibi, kullanıcı verilerini genel ağa ifşa etmeyen veya daha fazla sayıda işlemi işleyen blockchainler oluşturarak, bu tasarımın kullanıcılarının işlemleri daha özel ve verimli bir şekilde gerçekleştirmesine izin vereceğine inanıyor.

Polkadot’un Yaratıcısı Kim?

Polkadot, 2016 yılında Gavin Wood(Ethereum’un kurucu ortağı) tarafından kuruldu, Peter Czaban ve Robert Habermeier ise kurucu ortaklardır.

Wood’un geçmişi, geliştiriciler tarafından Ethereum’da merkezi olmayan uygulamalar (dapps) yazmak için kullanılan Solidity’yi icat ettiği için dikkate değerdir. Aynı zamanda Ethereum Vakfı’nın ilk CTO’suydu ve daha önce Microsoft’ta araştırma bilimcisi olarak görev yaptı.

Wood, 2015 yılında Jutta Steiner ile birlikte Parity Technologies adlı bir şirket kurdu. Amacı, Ethereum üzerine inşa edilmek istenen projeleri uygulamaktı. Parity Technologies artık hızlı bir şekilde parachain’ler oluşturmak isteyen Polkadot geliştiricileri tarafından kullanılan bir yazılım geliştirme çerçevesi olan Substrate’i sürdürüyor.

Web3 Vakfı

Web3 Vakfı, Polkadot’un token satışlarını gerçekleştiren kâr amacı gütmeyen bir kurumdur. Gavin Wood, Web3’i Pete Czaban ile birlikte kurmuştur ve başkanlığını yapmaktadır.

Web3 Vakfı, token’in arzında fonların %30’unu teslim almıştır ve Polkadot gelişiminin ilerletilmesi için bu fonların tahsisini denetler.

Polkadot Nasıl Çalışır?

Blockchainler, işlemler ve güvenlik için ağın Proof-of-stake doğrulamasına erişmek için Palkadot ile bağlantı kurup parachain’lerle paralel olarak çalışabilirler.

Ağın sözde “aktarma zincirinde(relay chain)”, işlem adresleri kontrol edilir ve veriler, her sistemin anlayabilmesi için standartlaştırılır. Burası, tüm zincirlerin havuz güvenliğinin sağlandığı yerdir.

İşlevsellik sağlandığında, Polkadot’a bağlı blockchainler kendi PoS mekanizmalarını kullanabilir, kodlarını ne zaman ve nasıl güncelleyeceklerine karar verebilir ve seçtikleri dapp’leri veya token’ları çalıştırabilirler. Esasen bu, ağların kendi güvenliklerini korumalarına ve yeni protokoller eklemelerine izin veren bir “özenle seçme” katmanıdır.

DOT Token

Çoğu blockchain projesi gibi, Polkadot’un da kendi yerel token’ı vardır, DOT olarak bilinir. Tıpkı ETH’nin Ethereum’un token’ı ve BTC’nin Bitcoin’in token’ının olduğu gibi, ağın token’ı olarak hizmet eder. DOT kripto para birimi, Polkadot ağının sürdürülmesinde ve işletilmesinde önemli bir rol oynar. Token sahipleri, protokol güncellemeleri ve yeni özellik önerileri için oy kullanabilirler. Her oy, stake ettikleri DOT kripto para biriminin miktarı ile orantılıdır.

Token’larınızla Polkadot güvenlik modeli lehine bahse girebilirsiniz. Dürüst doğrulayıcılar, katılımlarından dolayı ağ tarafından ne kadar token stake ettiklerine bağlı olarak ödüllendirilir. Parachain’ler DOT token’larını bloke ederek pozisyonlarını alırlar. Ve son olarak parachain’ler arasında mesajların geçişi için de bu kripto para birimi kullanılır.

Neden DOT Kullanmalısınız?

Polkadot son zamanlarda daha fazla geliştiricinin; hızı, maliyeti ve istikrarı nedeniyle bu blockchain ağını seçmesiyle manşetlerde yer aldı.

Kullanıcılar, blockchainler arasında birlikte çalışabilirliği kolaylaştırmaya odaklandığı için Polkadot ağını çekici bulabilirler.
Dahası, Polkadot üzerinde halihazırda inşa edilen çeşitli projeler var. Bunların arasında bir bulut platformu, bir tarayıcı uzantısı cüzdanı ve farklı türde blok kaşifleri bulunur.
DOT, stake etme yoluyla ödül kazanmak isteyen yatırımcıların da ilgisini çekebilir.

Polkadot’un Hedefleri Nelerdir?

Polkadot, tüm blockchain’lerin üzerine inşa edileceği bir temel olmak istiyor. İnanç, şu anda var olan parçalanmış alanın aksine, eşit bir oyun alanı yaratarak, şirketlerin temellerinin sağlam olduğunu bilerek yenilik yapmakta özgür olmalarını sağlayacaktır.

Polkadot başarılı bir lansman geçirdi ve oldukça kısa bir sürede piyasa değeri açısından en büyük 10 kripto para biriminin arasına girdi. Şimdi, bu başarının üzerine inşa etme ve peşinden koşan rakipleri savuşturma zorluğuyla karşı karşıyadır.

SORUMLULUK REDDİ: Koinfinans.com’da yer alan yazılar ve makaleler yatırım tavsiyesi niteliğinde değildir. Bitcoin ve kripto para birimleri yüksek risk içeren varlıklar olup yatırımınızın bir kısmını veya tamamını kaybedebilirsiniz, bu para birimlerine yatırım yapmadan önce gereken özeni göstermeli ve kendi araştırmalarınızı yapmalısınız.Risk Açıklaması ve Sorumluluk Reddi Beyanı metnimizi okumak için BURAYA tıklayabilirsiniz.


Polkadot Nedir? DOT Nedir? Polkadot Hakkında Rehber! haberi için ; henüz yorum bulunmuyor. İlk yorumu siz yazmak istermisiniz ?