Kasım 6, 2021

Metaverse Nedir? Metaverse Nasıl ve Nereden Satın Alınır?

Metaverse çılgınlığı her geçen gün daha fazla ivme yakalıyor ve insanlar tarafından daha çok merak ediliyor. Son zamanlarda metaverse kavramına sıklıkla maruz kalan internet kullanıcıları, doğal olarak bu kavramın ne olduğunu da merak ediyor. Facebook‘un da dahil olduğu ve birçok teknoloji devinin “internetin geleceği” olarak adlandırdığı metaverse nedir, metaverse nasıl ve metaverse nereden satın alınır?

Metaverse Kavramının Anlamı

Metaverse kavramını daha iyi anlamak için öncelikle kelimenin kendisini anlamak oldukça yararlı olacaktır. “Meta” kelimesi Yunanca “sonra, öte” anlamına gelen bir kelime. “Verse” kelimesi ise İngilizce’deki “universe” yani “evren” kelimesinin sondaki ekinden geliyor. “Metaverse” kelimesi ise bu iki kelimenin birleşimi olarak “evrenötesi“, “öteevren” anlamına sahip.

Peki bu “metaverse” terimi tam olarak bizlere neyi anlatıyor? Bahsedilen evren tam olarak neresi? Tam da bu noktada zaman zaman fikir ayrılıkları olsa da en temel manada “tüm dijital dünyaların” birleştirilmesi yoluyla oluşturulan “kolektif” bir sanal paylaşım alanına “metaverse” adı veriliyor. Bu evren dijital dünyada yer alan kurgusal bir evren. İşte bu kurgusal evren bazı insanlara göre “hayali” olarak görünse de bazı insanlara göre hali hazırda gerçekleşmiş durumda. Bu evrenin şu an bazı oyunlarda yaşanabildiğini belirten kitlenin görüşüne göre bu evrenlere ulaşmak için mevcut “sanal gerçeklik (VR)” ve “arttırılmış gerçeklik (AR)” yoluyla ulaşmak mümkün olacak.

Metaverse Kavramının Kökeni Nedir?

Metaverse kavramının ilk izlerine Neal Stephenson‘ın Snow Crash isimli romanında ulaşmak mümkün. Romanda yer alan karakterler (gerçek insanlar), avatarlarının bulunduğu bir “üç boyutlu” sanal dünyaya Metaverse adını vermişti. Ancak metaverse benzeri sanal dünyalardan Snow Crash isimli romandan çok daha önce ulaşmak elbette mümkün.

İnternetin Geleceği ve Metaverse

Metaverse kavramının, internetin geleceği olarak adlandırılmasındaki en önemli etken, kavramın WEB 3.0 ile bir arada sık sık anılması oldu. Şu an WEB 2.0 teknolojisi kullanarak uzun bir süredir iletişim kurabiliyor ve hatta etkileşime girebilecek birçok alan bulabiliyorduk. Ancak internetteki birçok topluluğa göre WEB 3.0 ile mevcut merkezi sunucular ve şirketler artık güçlerini kaybedecek. Zaten Facebook’un Meta hamlesi tam da bu noktada büyük bir eleştiriye maruz kaldı.

Metaverse ise bu teknolojinin geliştiği bir dönemde ortaya çıkacak bir sanal dünyayı, evreni temsil ediyor. İnsanlar çeşitli araçlar ile bu evrende onları temsil edecek avatarlarını kullanabilecek.

Sanal gerçeklik dünyası hali hazırda var olan bir kavram olmasına rağmen metaverse bunu nasıl değiştirecek?

Bu sorunun cevabı aslında basit. Mevcut sanal gerçeklik teknolojisi şu an çok gelişmiş ve genişlemiş bir teknoloji değil. VR teknolojisi şu an çok büyük oranda oyunlarda kullanılıyor ve bu kullanım istenilen seviyenin çok altında. Metaverse ise bu kullanımı alanını geliştireceğini ve genişleteceğini iddia ediyor. Ancak şu an için bu teknoloji, metaverse’in istediği seviyeden çok uzakta gibi görünüyor.

Metaverse Nasıl Satın Alınır?

Metaverse varlıklar ile ilgileniyorsanız, bu konuda sizler için hazırlamış “En Popüler Metaverse Coinleri Nelerdir? Metaverse Kripto Varlık İncelemesi ” başlıklı rehberi okumanızı tavsiye ederiz.

Facebook’un “Meta” hamlesi sonrası popülerlik kazanan metaverse varlıklar ise:

  • Axie Infinity (AXS)
  • Decentraland (MANA)
  • Starlink (Starl)
  • The Sandbox (SAND)
  • Aavegotchi (GHST)
  • Ufo Gaming (UFO) şeklinde sıralanabilir.

Metaverse Durduk Yerde Neden Popüler Oldu?

NFT teknolojisini takiben popülerlik kazanan kavram, önce Axie Infinity‘nin değer kazanmasıyla ivme yakaladı. Bu ivmeyi Facebook’un Meta hamlesi hat safhaya çıkardı. Facebook’un bu konu üzerinde sık sık açıklama yapmasını, Meta olarak yeniden markalaşması takip edince, mevcut ivme çok hızlı bir şekilde arttı.

Facebook dışında Epic Games şirketinin de metaverse ilgisi önemli bir avantaj kazandırdı. İnsanların metaverse yoluyla daha iyi etkileşim kurabileceğine inanan Epic Games CEO’su Tim Sweeney, metaverse’in “gerçek dünyaya çok benzer olacağına” inanıyor.

Sorumluluk reddi beyanı: Burada yazılanlar bir yatırım tavsiyesi değildir. Kripto para yatırımları, yüksek riskli yatırımlardır. Her yatırım kararı kişilerin kendi sorumluluğu altındadır. Son olarak Koinfinans ve bu içeriğin yazarı, kişisel yatırım kararlarından sorumlu tutulamaz.

Kaynak : Koinfinans.com
Risk Açıklaması:Koinfinans.com’da yer alan yazılar ve makaleler yatırım tavsiyesi niteliğinde değildir. Bitcoin ve kripto para birimleri yüksek risk içeren varlıklar olup, bu para birimlerine yatırım yapmadan önce gereken özeni göstermeli ve kendi araştırmalarınızı yapmalısınız. Bitcoin ve kripto para birimlerine yatırım yaparak paranızın bir kısmını veya tamamını kaybedebilirsiniz. Transferlerinizin ve işlemlerinizin kendi sorumluluğunuzda olduğunu ve meydana gelebilecek kayıpların sizin sorumluluğunuzda olduğunu unutmayın. Koinfinans.com herhangi bir kripto para biriminin veya dijital varlığın satın alınmasını veya satılmasını önermez veya Koinfinans.com bir yatırım danışmanı değildir. Bu nedenle Koinfinans.com ve sitede yer alan makalelerin yazarları yatırım kararlarınızdan sorumlu tutulamaz. Okuyucular, bu yazıdaki şirket, varlık veya hizmetler ile ilgili herhangi bir işlem yapmadan önce kendi araştırmalarını yapmalıdır.

Sorumluluk Reddi Beyanı: Koinfinans.com’da yer alan reklamlar üçüncü parti reklam kanalları aracılığıyla gerçekleştirilmektedir. Ayrıca Koinfinans.com sponsorlu makalelere ve basın bültenlerine de sitesinde yer vermektedir. Bu nedenle Koinfinans.com’dan yönlendirilen reklam linkleri Koinfinans.com onayından tamamen bağımsız olarak sitede yer alır ve reklam linkleri ile yönlendirilen ziyaretler ve açılır pencereler kullanıcı sorumluluğundadır. Koinfinans.com’da yer alan reklamlar ve sponsorlu makalelerdeki linklerle yönlendirilen sayfalar hiçbir surette Koinfinans.com’u bağlamaz.


Uyarı: Koinfinans.com’a ait haber içeriklerinden kaynak gösterilip, link verilerek alıntı yapılması Koinfinans.com’un iznine tabiidir. Sitedeki hiçbir içerik izinsiz olarak kopyalanamaz, çoğaltılamaz veya herhangi bir platformda yayımlanamaz. Koinfinans.com’a ait kod, tasarım, yazı, grafik ve diğer tüm içerikleri fikri mülkiyet hukuku ve ilgili mevzuatlara aykırı biçimde kullananlar hakkında yasal işlem başlatılacaktır.


Haber Yorumları ( 0 )

Henüz yorum bulunmuyor. İlk yorumu siz yazmak istermisiniz ?