Eylül 1, 2019

Merkezi Olmayan Kripto Paralar Kalmalı Mı?

Merkezi Olmayan Kripto Para Kalmalı mı Yoksa CBDC’ler Daha mı İyi? Uzman Cevapları:

Dünyada, Venezuela, Çin gibi devlet destekli dijital para birimi çıkarma planları olan ve ulusal blockchain temelli dijital para birimleri geliştiren birçok ülke var.

Merkezi olmayan kripto para birimleri zaten varsa, kripto ve blockchain endüstrilerindeki uzmanların blockchain temelli bir ulusal dijital para birimine ihtiyaç duyup duymadıkları hakkındaki düşüncelerini derledik.

2019 yılının başında, Uluslararası İskanlar Bankası bir anket düzenledi, dünya çapındaki merkez bankalarının % 70’inin bir merkez bankası dijital para birimi (CBDC) çıkarma potansiyelini incelediğini ortaya koydu.

Daha sonra, bir Avrupa Merkez Bankası yetkilisi, CBDC’lerin faydalarını vurguladı ve Uluslararası Para Fonu, yakın gelecekte merkez bankalarının dijital para birimleri çıkarabileceklerini söyleyen bir rapor yayınladı.

Hala Kripto Para Birimleri Varsa Neden CBDC’ye İhtiyacımız Var?

Alex Tapscott, Blockchain Araştırma Enstitüsü kurucu ortağı ve CEO’su

Mesele dijital para birimlerine ihtiyaç duyup duymadığımız değil, asıl mesele hükümetin parasal egemenliği üzerindeki kontrolünü korumak ve bu güçleri korumak adına adımlar atmak için mücadele edip etmeyeceği sorusudur. Cevap kesin olarak evet.

10 yıl içinde dünyadaki her büyük para biriminin bir blockchain’de dijital para birimi olacağını umuyorum. Hükümetler için farklı yönlerden gelen zorluklar var. Bitcoin en bariz olanı – hükümet sansürü dışında var olan alternatif bir değer ve takas aracı. Ancak gittikçe artan bir şekilde, Facebook gibi büyük şirketler – ve yakında tahmin ediyorum ki, Amazon ve diğerleri – kendi ödeme sistemlerini ve yerel dijital para birimleri kurmayı düşünüyorlar.

Döviz savaşları daha yeni başlıyor. Vahşi bir yolculuk olacak.

Larry D. Wall, Genel Müdür, Finansal Yenilik ve İstikrar Merkezi

Hükümetler şu anda dijital para birimleri sunmakta ancak tipik olarak sadece bankalara sunmaktadır. Bankalar daha sonra ekonominin geri kalanına dijital para sağlar. Bazı hükümetler (merkez bankaları) bir gün doğrudan banka olmayan kuruluşlara dijital para birimi önerebilirler, ancak blokajlara teklif edilen miktarın nispeten küçük olması muhtemeldir. Blokajlar, güvenilir bir üçüncü tarafa dayanan sistemlerde verimsiz bir veritabanı çözümüdür (Meunier’in blockchain karar modellerini incelemesine bakın). Bununla birlikte, bazı hükümetler zincir içi işlemleri kolaylaştırmak için bir blockchain üzerinde bazı dijital paralar çıkarabilirler.

Merkezi olmayan kripto para birimleri devlet para biriminin yerini almaz. Merkezi olmayan para birimleri, hükümetlerin para politikası üzerindeki kontrolü elinde tutma, senyoraj kazanma ve son çare borç verme yeteneğini elde tutma gibi para birimleri çıkarmasının nedenlerinden bazılarını karşılamıyor. Dahası, merkezi olmayan kripto para birimleri, devletin çıkardığı para birimlerine meydan okumadan önce çeşitli engellerin üstesinden gelmek zorundadır. Merkezi olmayan hiçbir kripto para birimi, yaygın kabul, göreceli olarak istikrarlı bir değere sahip, kullanımı güvenli ve kullanışlı ve büyük verimi idare edebilme kabiliyeti dahil olmak üzere tüm asgari gereklilikleri karşılamaz. Ek olarak, yönetişim mekanizmaları ve fikir birliği mekanizmalarının kırılganlığı gibi konular, izinsiz blokajlar finansal sistemin temel parçaları haline gelmeden önce çözülmelidir.

Alexander Snyers, Anvers Üniversitesi araştırmacı, “Kripto para birimleri ve Blockchain” ortak yazarları, Avrupa Parlamentosu Ekonomik, Bilimsel ve Yaşam Kalitesi Politikaları Politika Bölümü

Merkez bankaları tarafından verilen blockchain tabanlı dijital para birimleri, ademi merkeziyetçi kripto para birimleri gibisi yoktur. Sonuncusu nihayetinde, herhangi bir otoriteden bağımsız olarak tek bir küresel para birimi olarak işlev görmesi istendiğinde, birincisi, merkezi bir otorite tarafından kontrol edilen fiziksel banknotların teknolojik eşdeğeridir.

Ulusal kripto para birimlerinin değerinin, ilgili merkez bankaları tarafından kontrol edilmesi muhtemeldir. Dolayısıyla, asıl soru, mevcut para piyasası ve altyapıları içerisinde elde edilemeyen bir tabloya gerçekten bir şey getirip getirmedikleridir.

Bir dizi merkez bankası, blockchain temelli dijital bir para birimi çıkarma fikri ile oynadılar, ancak şimdilik, bu tür dijital para birimlerinin ihraç edilmesinin yolunun olmadığı sonucuna vardılar.

Kaynak : Koinfinans.com
Risk Açıklaması:Koinfinans.com’da yer alan yazılar ve makaleler yatırım tavsiyesi niteliğinde değildir. Bitcoin ve kripto para birimleri yüksek risk içeren varlıklar olup, bu para birimlerine yatırım yapmadan önce gereken özeni göstermeli ve kendi araştırmalarınızı yapmalısınız. Bitcoin ve kripto para birimlerine yatırım yaparak paranızın bir kısmını veya tamamını kaybedebilirsiniz. Transferlerinizin ve işlemlerinizin kendi sorumluluğunuzda olduğunu ve meydana gelebilecek kayıpların sizin sorumluluğunuzda olduğunu unutmayın. Koinfinans.com herhangi bir kripto para biriminin veya dijital varlığın satın alınmasını veya satılmasını önermez veya Koinfinans.com bir yatırım danışmanı değildir. Bu nedenle Koinfinans.com ve sitede yer alan makalelerin yazarları yatırım kararlarınızdan sorumlu tutulamaz. Okuyucular, bu yazıdaki şirket, varlık veya hizmetler ile ilgili herhangi bir işlem yapmadan önce kendi araştırmalarını yapmalıdır.

Sorumluluk Reddi Beyanı: Koinfinans.com’da yer alan reklamlar üçüncü parti reklam kanalları aracılığıyla gerçekleştirilmektedir. Ayrıca Koinfinans.com sponsorlu makalelere ve basın bültenlerine de sitesinde yer vermektedir. Bu nedenle Koinfinans.com’dan yönlendirilen reklam linkleri Koinfinans.com onayından tamamen bağımsız olarak sitede yer alır ve reklam linkleri ile yönlendirilen ziyaretler ve açılır pencereler kullanıcı sorumluluğundadır. Koinfinans.com’da yer alan reklamlar ve sponsorlu makalelerdeki linklerle yönlendirilen sayfalar hiçbir surette Koinfinans.com’u bağlamaz.


Uyarı: Koinfinans.com’a ait haber içeriklerinden kaynak gösterilip, link verilerek alıntı yapılması Koinfinans.com’un iznine tabiidir. Sitedeki hiçbir içerik izinsiz olarak kopyalanamaz, çoğaltılamaz veya herhangi bir platformda yayımlanamaz. Koinfinans.com’a ait kod, tasarım, yazı, grafik ve diğer tüm içerikleri fikri mülkiyet hukuku ve ilgili mevzuatlara aykırı biçimde kullananlar hakkında yasal işlem başlatılacaktır.


Haber Yorumları ( 0 )

Henüz yorum bulunmuyor. İlk yorumu siz yazmak istermisiniz ?