Nisan 11, 2021

Litecoin (LTC) Nedir? Litecoin Hakkında Detaylı Rehber!

Bitcoin, ilk kripto para birimidir. Bitcoin’in başarmaya çalıştığı şeyi geliştirme umudu, bu amaçla yaratılan bütün bir altcoin endüstrisini ateşledi. Altcoin’lerin Bitcoin üzerinde yapmaya çalıştığı en yaygın iyileştirmeler arasında, iyileştirilmiş işlem hızları yer alıyor. Litecoin, bunu başarılı bir şekilde yapan ilk alternatif kripto varlığıdır. Bu durum, Litecoin’in kripto pazarındaki yerini, uzun vadeli büyüme potansiyeline sahip bir finansal varlık olarak sağlamlaştırmıştır.

Litecoin (LTC) Nedir?

Litecoin, piyasa değerine göre ilk on kripto para birimi arasında yer alan bir altcoindir. Bu durum ona uzun vadeli bir değer kazandırmaktadır. LTC fiyat tahminlerinin bu kadar yüksek olmasının nedenlerinden biri, ilk onda listelenen varlıkların genellikle terimler açısından en umut verici projeler olmasıdır. Tahmini büyüme ve öngörülen değer, riskli bir pazarda sağlam yatırımlar yapmalarını sağlar.

Litecoin (LTC), 2011 yılında eski bir Google çalışanı olan Charlie Lee tarafından kurulan, eşler arası (P2P) bir kripto para birimidir. Bitcoin ile birçok benzerliği vardır ve Bitcoin’in orijinal kaynak kodunu temel alır.
Litecoin, daha ucuz işlemlerde ve günlük kullanım için daha verimli olacak şekilde tasarlanmıştır, Bitcoin ise Litecoin’den farklı olarak uzun vadeli amaçlar için bir değer deposu olarak daha çok kullanılıyordu.

Litecoin’de madencilik süreci Bitcoin’den çok daha hızlıdır. Bu, işlemlerin genellikle daha küçük olmasına rağmen, daha hızlı ve daha ucuz olduğu anlamına gelir. “Lite Coin” adı, bu hızlı işlem süreleri ve hafif tasarımından gelmiştir.

Litecoin, Bitcoin gibi bir dijital para birimidir. Blockchain teknolojisini kullanan Litecoin, doğrudan bireyler veya işletmeler arasında para transferi yapmak için kullanılabilir. Bu, tüm işlemlerin halka açık bir deftere kaydedilmesini sağlar ve para biriminin, devlet kontrolü veya sansürden bağımsız, merkezi olmayan bir ödeme sistemi çalıştırmasına izin verir.

Son LTC haberlerine göre, Litecoin, düzenli olarak Segregated Witness ve Lightning Network gibi Bitcoin’e uygulanacak olan ikinci katman uygulamaları için bir sınama ortamı olarak kullanılıyor.

Pazar, ağlar arasındaki rekabeti artırmak yerine, bu çabaları büyük ölçüde Litecoin’in değerleriyle uyumlu olarak gördü. Proje, her zaman Bitcoin’in tamamlayıcısı olarak konumlandırılmasıyla, diğer birçok kripto para biriminden ayrılmaktadır.

Proje için erken pazarlama çabaları, Litecoin’i, potansiyel alıcıları bugüne kadar ikna etmeye devam eden bir slogan olan “Bitcoin altın ise Litecoin gümüştür” şeklinde ifade edilecek kadar ileri gitti.

Litecoin’in Yaratıcısı Kim?

Litecoin, 2011 yılından bu yana, kurucusu ve yaratıcısı MIT mezunu ve bilgisayar bilimcisi Charlie Lee ile yakından ilişkilendirilmiştir. Lee, Litecoin’i yaratmadan önce internet devi Google’da çalışarak teknoloji alanında bir kariyere devam etmeyi planlıyordu. Daha sonra 2013’te Mühendislik Direktörü olarak kripto para borsası Coinbase’e katıldı.

Girişime katıldıktan sonra Lee, Litecoin’in gelişimini büyük ölçüde bir kenara bıraktı ve 2017’de o zamanlardaki en önemli amacının, insanların “Bitcoin sahibi olmalarına ve Bitcoin tutmalarına” yardımcı olmak” olduğunu düşündüğünü söyledi.
2017’nin sonlarında Lee, Litecoin geliştirme sürecine tam zamanlı olarak devam etmek için Coinbase’den ayrıldı. Lee şu anda projeye adanmış kar amacı gütmeyen Litecoin Vakfı’nın genel müdürü olarak görev yapıyor.

LTC Neden Değerlidir?

Öngörülebilir, sınırlı arzı nedeniyle litecoin, arz kesintileri arasında değerinin artacağına ve fiyatının değer kazandığı dönemler Bitcoin’in büyümesine ayak uyduracağına güvenen trader’lar arasında popülerdir.

Litecoin, trader’ler adına, Bitcoin ve diğer kripto para birimlerini kabul eden ödeme işlemcileri kullanılarak mal ve hizmetler için ödeme yapmak için de kullanılabilir. Aynı zamanda en büyük kripto para borsalarında geniş çapta işlem görerek, piyasasını küresel olarak daha likit hale getirmektedir.

Litecoin Madenciliği

Litecoin madenciliği, bir işlem bloğunun, ağ üzerinde şimdiye kadar yapılmış tüm işlemlerin dağıtılmış bir defteri olan Litecoin blockchain’ine işlenmesidir. Litecoin madenciliği, algoritmaları çözmeyi gerektirir; bir çözüme ulaşan ilk kullanıcı tokenlerle ödüllendirilir.

Litecoin’in işlenmesi, bloklara işlem bilgileri eklenmesini gerektirir ve bu bilgiler nihayetinde blockchain’e eklenir. Blockchain, belirli bir Litecoin’in tüm sahiplerinin kaydı olarak hizmet eder. Satış zincirindeki ayarlamalar, matematik işlemlerini çözmek için bilgisayar donanımı ve yazılımını kullanan madenciler tarafından yapılır. Kripto para birimine entegre edilmiş karmaşık matematiklerin çözülmesi, madencinin bir “çözüm” keşfetmesine neden olur. Çözümü ilk olarak keşfeden madencilere Litecoin tazmin edilirken, çözüm bulamayanlar da başka bir işlem bloğuyla tekrar denemelilerdir.

Ağustos 2023’e kadar Litecoin madencileri, işledikleri her blok için 12.5 yeni Litecoin ile ödüllendirilecek. Madencilerin kazandığı miktar, her dört yılda bir yarı yarıya azaltılacak şekilde tasarlanmıştır. Ocak 2021 itibariyle, toplam 84 milyon Litecoin’in 66.8 milyonu çıkarılmıştır. Sonuç olarak, madencilik faaliyetleri için tazminat ödemesinin işlem ücretlerine kayması bekleniyor.

Litecoin Nasıl Çalışır?

Bitcoin kodunun bir modifikasyonu olan Litecoin, Bitcoin ile birçok benzer özelliğe sahiptir. Dolayısıyla, Bitcoin’in nasıl çalıştığını biliyorsanız, Litecoin’i anlamakta zorluk çekmeyeceksiniz.

Litecoin, kripto para biriminin sahipliğini ve değişimini sağlamak için kriptografi kullanır ve yazılımı, 84 milyonda oluşturulabilecek LTC miktarına sert bir sınır koyar.Bitcoin gibi Litecoin de, bilgi işlem donanımını blockchain’e yeni bloklar eklemek ve yarattığı yeni Litecoin’i kazanmaya adayan herkese izin vermek için bir tür PoW madenciliği kullanır.

Aralarındaki iki temel fark, Litecoin’in işlemleri daha hızlı sonuçlandırmayı amaçlaması ve farklı bir madencilik algoritması kullanmasıdır. Bitcoin’de blockchain’e 10 dakikada bir yeni bloklar eklenirken Litecoin’de, blockchain’e yaklaşık 2,5 dakikada bir yeni bloklar eklenir.

Litecoin’in madencilik algoritması başlangıçta özel madencilik ekipmanlarının etkinliğini azaltmayı hedefliyordu, ancak bu hedef daha sonra başarısızlıkla sonuçlanacaktı… Bugün, pazarına büyük ölçekli madencilerin hakim olmasına rağmen, amatör ekipmanlarla Litecoin madenciliği yapmak hala mümkündür.

2017’de Litecoin, kripto para birimlerinin her bloğa daha fazla işlem eklemesine yardımcı olan bir teknoloji olan “Segregated Witness”i benimsedi. O yılın ilerleyen zamanalrında, Litecoin’de katmanlı bir ağ tasarımının nasıl kullanılabileceğini gösteren bir gelişme olan, ilk Lightning işlemi tamamlandı.

2021’de Litecoin ve LTC’nin Tarihçesi

Litecoin’in yakın tarihteki en güçlü yılı 2019’du. Bu durum halving sırasında yaşandı. “Bitcoin dijital altın ise Litecoin  dijital gümüştür” diyerek anılan kripto para birimi, ayı piyasasının tabanını yeniden test etmek için geri çökmeden önce o yıl % 600 yükseldi.

2020, Litecoin için, çok az aksiyonun olduğu acımasız bir yıldı ve LTC ile ilgilenen yatırımcıların “Litecoin değeri yükselecek mi”, “Litecoin ne kadar yükselecek” ve “Litecoin, LTC başına 1000 dolara ulaşacak mı” gibi soruları sormalarına neden oldu.

2021’de Litecoin, 2017’de tüm zamanların en yüksek fiyat rekorunun kırılmasından bu yana ilk yüksek seviyesini belirledi. Yeni yüksek tepeden sonra gelen yeni yüksek dip; bir yükseliş trendinin tanımıdır. Zirve, 2021’in başında ortaya çıktığından beri, Litecoin geri çekilmeye başladı, ancak eski direnci tekrar test ediyor gibi görünüyor. Ancak Litecoin hala eski tüm zamanların ATH’sinin altında kalıyor.

Primexbt’ye Göre 2021 Litecoin Fiyat Tahmin

Primexbt’ye göre Litecoin 2021’de güçlü bir başlangıç yapmaya başladı ve 2020’in zirvesine yeni bir boyut kazandırdı. Geçen yıl altcoin, devasa bir “Adam & EveBottom” deseninden çıktı ve destek için neckline hattını yeniden test etti. Primexbt’nin raporlarına göre, yeniden testin onaylanması halinde Litecoin’in coin başına 600 dolar veya daha fazlasına çıkması gerektiği düşünülüyor.

2021 litecoin tahmin
Kaynak: Primexbt

Primexbt’ye Göre 2022-2023 Litecoin Fiyat Tahmini

Litecoin net bir çıkış yapıp, ardından son iki yıllık fiyat hareketinde bir temel oluşturduğunda, bir yükseliş trendini takip etmesi gerektiği düşünülüyor. Bu, 2021’den sonra, benzer fiyat hareketleri bir kez daha dip oluşturmadan önce, başka bir uzatılmış ayı döngüsünün gelme şansı olduğu anlamına gelir. Ancak Litecoin, coin başına 2.000 doların oldukça üzerine çıkana kadar herhangi bir olumsuzluk riski olmayacağı, ve ardından her biri 200 dolar civarındaki mevcut seviyelere geri dönebileceği düşünülüyor.

2022-2023 ltc tahmin
Kaynak: Primexbt

Primexbt’ye Göre 2024-2025 Litecoin Fiyat Tahmini

“Yukarı çıkan şey, aşağı inmelidir…” Litecoin 2021’de veya 2022’nin başlarında yeni bir yükselişe geçtikten ve ardından başka bir düşüş trendini tamamladıktan sonra, döngünün yeniden başlama ve başka bir üs inşa etme zamanı gelecektir. Düşüş trendi, tüm piyasaların karakteristik özelliklerinde olduğu gibi, kırıldığında; bir başka konsolidasyon aşamasının da sonraki bir boğa piyasasının başlaması için başka bir temel oluşturacağı düşünülüyor.

Kaynak: Primexbt

Kripto piyasası fazla oynak olduğu için risklidir analistlerin Litecoin’i ve piyasa hareketlerini takip etmeniz konusunda uyarıyor!

Sorumluluk reddi beyanı: Burada yazılanlar bir yatırım tavsiyesi değildir. Kripto para yatırımları, yüksek riskli yatırımlardır. Her yatırım kararı kişilerin kendi sorumluluğu altındadır. Son olarak Koinfinans ve bu içeriğin yazarı, kişisel yatırım kararlarından sorumlu tutulamaz.

Kaynak : kraken, primexbt, cmcmarkets, investopedia
Risk Açıklaması:Koinfinans.com’da yer alan yazılar ve makaleler yatırım tavsiyesi niteliğinde değildir. Bitcoin ve kripto para birimleri yüksek risk içeren varlıklar olup, bu para birimlerine yatırım yapmadan önce gereken özeni göstermeli ve kendi araştırmalarınızı yapmalısınız. Bitcoin ve kripto para birimlerine yatırım yaparak paranızın bir kısmını veya tamamını kaybedebilirsiniz. Transferlerinizin ve işlemlerinizin kendi sorumluluğunuzda olduğunu ve meydana gelebilecek kayıpların sizin sorumluluğunuzda olduğunu unutmayın. Koinfinans.com herhangi bir kripto para biriminin veya dijital varlığın satın alınmasını veya satılmasını önermez veya Koinfinans.com bir yatırım danışmanı değildir. Bu nedenle Koinfinans.com ve sitede yer alan makalelerin yazarları yatırım kararlarınızdan sorumlu tutulamaz. Okuyucular, bu yazıdaki şirket, varlık veya hizmetler ile ilgili herhangi bir işlem yapmadan önce kendi araştırmalarını yapmalıdır.

Sorumluluk Reddi Beyanı: Koinfinans.com’da yer alan reklamlar üçüncü parti reklam kanalları aracılığıyla gerçekleştirilmektedir. Ayrıca Koinfinans.com sponsorlu makalelere ve basın bültenlerine de sitesinde yer vermektedir. Bu nedenle Koinfinans.com’dan yönlendirilen reklam linkleri Koinfinans.com onayından tamamen bağımsız olarak sitede yer alır ve reklam linkleri ile yönlendirilen ziyaretler ve açılır pencereler kullanıcı sorumluluğundadır. Koinfinans.com’da yer alan reklamlar ve sponsorlu makalelerdeki linklerle yönlendirilen sayfalar hiçbir surette Koinfinans.com’u bağlamaz.


Uyarı: Koinfinans.com’a ait haber içeriklerinden kaynak gösterilip, link verilerek alıntı yapılması Koinfinans.com’un iznine tabiidir. Sitedeki hiçbir içerik izinsiz olarak kopyalanamaz, çoğaltılamaz veya herhangi bir platformda yayımlanamaz. Koinfinans.com’a ait kod, tasarım, yazı, grafik ve diğer tüm içerikleri fikri mülkiyet hukuku ve ilgili mevzuatlara aykırı biçimde kullananlar hakkında yasal işlem başlatılacaktır.


Haber Yorumları ( 0 )

Henüz yorum bulunmuyor. İlk yorumu siz yazmak istermisiniz ?