Kaldıraçlı Tokenler ve Kaldıraçlı ETF’ler Arasındaki Benzerlik ve Farklılıklar

Kripto para dünyasında, kaldıraçlı ETF’ler ve kaldıraçlı tokenler, vadeli işlemlerden sonraki popüler ürünlerdir. Kaldıraçlı ETF ürünlerinin kripto borsalarında günlük işlem hacmi 52,81 milyar dolara ulaştı. Yatırımcılar düşük kaldıraçlı pozisyon açmaya alışmışlarsa, kaldıraçlı ETF’lerin marj ticaretine ve vadeli işlem ticaretine oranla daha avantajları olduğunu göreceklerdir.

İlk olarak, kaldıraçlı ETF pozisyonları daha yüksek sermaye kullanımı oranına sahiptir. Bunun temel nedeni, kaldıraçlı bir ETF pozisyonu açarken marj ödemeye gerek olmamasıdır. Bir pozisyon açmak ve kapatmak Spot’ta alım satım yapmak gibidir, bu nedenle tasfiye fiyatını yükseltmek veya düşürmek için pozisyonun bir kısmını marj olarak alıkoymaya gerek yoktur.

İkinci olarak, kaldıraçlı ETF’de yeniden dengeleme mekanizması, bileşik faiz yatırımının faydalarına izin verir. Yeniden dengelendikten sonra, pozisyonun karı, boğa piyasasında işlem yapmaya uygun olan yeni açılan pozisyona otomatik olarak eklenir.

Veri kaynağı: CryptoRank.io

Ana borsalar arasında Binance, MEXC ve FTX, bu ürünlerde üç yıllık köklü deneyime sahiptir ve 24 saatlik kullanıcı ticaret hacimleri ilk üç sırada yer almaktadır.

Bununla birlikte, birçok insanın kaldıraçlı ETF ve kaldıraçlı tokenler hakkında kafası kolaylıkla karışır. Bu makale, bu ürünlerin özelliklerini anlamak için ikisini tanıtmaya odaklanacaktır.

  1. Kaldıraçlı ETF’ler ve kaldıraçlı tokenlar arasındaki benzerlikler ve farklılıklar

Kaldıraçlı ETF, sürekli vadeli işlemler gibi kıyaslama göstergeleriyle kaldıraçlı getiri sağlamayı amaçlayan Spot ticaretin fiyat değişimini artıran bir tür kalıcı kaldıraçlı üründür.

Kaldıraçlı ETF’nin adı “kripto para birimi + kaldıraç + long/short yön” ile temsil edilir. Örneğin, BTC3L/3S, Bitcoin için 3x long/short işlem anlamına gelir. BTC fiyatı belirli bir günde %1 artar/azalırsa, BTC3L %3 yukarı/aşağı gidecek ve BTC3S %3 aşağı/yukarı gidecektir.

Kripto para biriminin kaldıraçlı ETF’si, geleneksel finans piyasasındaki kaldıraçlı ETF ilkesine dayanmaktadır. Kaldıraçlı tokenler kaldıraçlı ETF’lere benzerken, kaldıraçlı ETF’ler zincir dışı ihraç edilen ve borsada işlem gören fonlardır, bunlar aynı zamanda, dayanak varlık (örn. BTC) verilerine göre dayanak varlık günlük getirisinin belirli bir katı (örn. 3x) elde edilen, alım satımı yapılan ürünlerdir.

Bununla birlikte, kaldıraçlı tokenlerler blokzincir üzerinde yer alırlar. Bir kullanıcı tarafından satın alınan her kaldıraçlı tokene karşılık Ethereum blok zincirinde token üretilir yada yakılır ve yok edilir. Kaldıraçlı tokenler ile kaldıraçlı ETF’ler arasındaki temel fark budur. Bu nedenle, kaldıraçlı tokenler, bir blok zincirinde yayınlanan “kaldıraçlı ETF’ler” olarak düşünülebilir.

Bu nedenle, Ethereum blok zincirindeki alım satım faaliyeti yüksek olduğunda, kaldıraçlı tokenlerin alım satım ücreti yükselir ve alım satım da tıkanıklıklar olur. Bu durum kaldıraçlı ETF’ler için gerçekli değildir.

Ek olarak, kaldıraçlı ETF’lerin piyasa fiyatı 1 $ iken kaldıraçlı tokenlerin piyasa fiyatı farklıdır. Ethereum blok zincirindeki veriler, kaldıraçlı 3x long BTC token fiyatının 16 Ocak’ta 3460,56 $ olduğunu göstermektedir.

Veri Kaynağı: cn.etherscan.com
  1. Kaldıraçlı ETF ürünlerinin avantajları

Kaldıraçlı ETF’ler marj gerektirmez, tasfiye fiyatı yoktur ve sermaye kullanımı yüksektir; bileşik faiz etkisine sahiptir ve riskleri kontrol etmek kolaydır.

Marj gerekmez, tasfiye fiyatı yoktur, yüksek sermaye kullanımı bulunmaktadır: Örnek olarak BTC3L’yi alalım, kullanıcılar tasfiye fiyatını yükseltmek veya düşürmek için pozisyonlarının bir kısmını marj olarak almak zorunda kalmadan, kaldıraçlı ETF’lerde Spot ticareti yapıyormuş gibi pozisyonlar açılmaktadır. Sermaye kullanımı yüksektir ve tasfiye kuralları yoktur.

Bileşik faiz etkisi: Kaldıraçlı ETF’lerin yeniden dengeleme mekanizması nedeniyle, sürekli yukarı/aşağı piyasada, bileşik faiz elde etmek için günlük kar kısmı otomatik olarak yeniden yatırım pozisyonuna aktarılır, bu nedenle kâr, kaldıraçlı veya aynı kaldıracın vadeli ürünlerinden daha yüksek olacaktır.

Risk kontrolü: Kaldıraçlı ETF’lerin risk kontrolü ve bileşik faiz etkisi, benzersiz bir yeniden dengeleme mekanizmasından kaynaklanır. Yeniden dengeleme, periyodik yeniden dengeleme ve periyodik olmayan yeniden dengeleme olarak ikiye ayrılır.

Periyodik yeniden dengeleme, esasen platformun bir ETF’nin 3, 4 veya 5 kat kaldıracını korumak için yaptığı şeye denir. Buna ek olarak, fiyatların keskin yükseliş ve düşüşlerinden kaynaklanan risklerden kaçınmak için platformun diğer türev platformlarında riskten korunma yapması ve her ikisinin de belirli bir ücret oranı erozyonu yaşaması, kaldıraç oranını ve riskten korunmayı sürdürmesi gerekmektedir.

MEXC’nin kaldıraçlı ETF ürünleri her gün Singapur saatiyle 0:00’da düzenli olarak yeniden dengelenecek ve mevcut pozisyon hesapları bir ücret oranında ücretlendirilecektir. Örneğin, mevcut BTC3L ücret oranı %0,2’dir.

Periyodik olmayan yeniden dengeleme, hedef spot fiyatın belirli bir aralıktan fazla yükseldiği veya düştüğü, 3L veya 3S pozisyon sahiplerinin ücret oranına göre işlem ücreti ödemesi gerektiği senaryoları ifade eder.

Örneğin, BTC spot fiyatı 50.000 USDT olduğu zaman BTC3L ve BTC3S listelenir. Dolayısıyla, hem BTC3L hem de BTC3S’nin periyodik olmayan yeniden dengelenmesi için sabitlenmiş BTC spot fiyatı 50.000 USDT olacaktır.

BTC spot fiyatı %15’ten fazla yükseldiğinde veya düştüğünde, yani BTC spot fiyatı 57.500 USDT veya 42.500 USDT’ye ulaştığında periyodik yeniden dengeleme tetiklenir.

  1. ETF ürünlerinin çeşitliliği

Kripto para birimlerinin ETF ürünleri sadece kripto dünyasında popüler olmakla kalmayıp, aynı zamanda geleneksel finans kurumları ve sermaye fonları tarafından da rağbet görmekte ve büyük sermaye fonları tarafından yatırım aracı olarak uygundur bulunmaktadır.

Aslında, son yıllarda, Amerika Birleşik Devletleri’ndeki Bitcoin destekçileri, Bitcoin ETF’lerinin başlatılması için sürekli olarak düzenleyicilere başvuruda bulundu. 22 Ekim 2021 itibariyle ABD SEC, ilk Bitcoin vadeli işlemleri ETF BITO’yu (ProShares tarafından piyasaya sürüldü) onayladı. Bloomberg’in kıdemli bir ETF analisti olan Eric Balchunas, ürünün işlem hacminin listelenmesinden sonraki 20 dakika içinde 280 milyon dolara ulaştığını hesapladı. Takip eden girişlerle, daha sonraki dört gün içinde 1,2 milyar dolara ulaştı.

ProShares ürünü ABD’deki ilk Bitcoin ETF olmasına rağmen, Purpose Bitcoin ETF ve 3iQ Bitcoin ETF dahil olmak üzere Kanada’daki birçok Bitcoin ETF’si Toronto Menkul Kıymetler Borsası’nda işlem görmektedir.

ETF BITO’nun piyasaya sürülmesiyle eş zamanlı olarak Grayscale, Grayscale Bitcoin Trust’ı (GBTC) bir Bitcoin spot ETF’sine dönüştürmek için SEC’e başvurdu.

Geleneksel kurumlar tarafından kripto para birimi ETF’lerine yönelik baskı, pazar riskini artırmaya ve daha fazla geleneksel fon akışına izin vermeye yardımcı oldu, bu kesinlikle iyi bir şey. Bununla birlikte, esas olarak BTC ve ETH’nin ETF ürünlerini, özellikle de ETF vadeli işlemlerini hedefleniyor.

Bu arada, kripto borsaları tarafından başlatılan kaldıraçlı ETF, yukarıdaki ETF ürünlere oranla kıyaslanamaz avantajlara sahiptir.

MEXC’nin kaldıraçlı ETF’sini örnek alarak, ticareti yapılabilir ürünleri 180’den fazla kripto para biriminden oluşan 360’tan fazla işlem çiftine ulaşmıştır. MEXC şu anda ağdaki en yüksek kaldıraçlı ETF ticaret kategorisine sahip ticaret platformudur. ETF ürünleri yalnızca Bitcoin kaldıraçlı ETF’leri ve Ethereum kaldıraçlı ETF’leri (BTC 3L/3S, ETH3L/3S gibi) içermekle kalmaz, aynı zamanda BNB3L/3S, DOT3L/3S, LTC3L/ 3S vb. ve ayrıca ATOM3L/3S, FTM3L/3S, LUNA3L/3S, SOL3L/3S vb. gibi popüler tokenlerin kaldıraçlı ETF ticaret çiftlerini içermektedir.

Kripto para birimlerinin BTC piyasası trendini takip ettiği göz önüne alındığında, fiyat değişiklikleri arasında büyük bir boşluk bulunmakta ve bunlar genellikle popüler sektörlerle rezonansa girmektedir. Bu, yatırımcılara beklenen getirileri göz önünde bulundurarak daha fazla seçenek sunar.

Veri kaynağı: www.mexc.com

Örneğin, BTC3L’nin 16 Ocak’ta 24 saatte %3.67’lik düşüş yaşandığı aralıkta, SOL3L ticaretinde %19.78’lik bir kazanç elde edilmesi mümkün olmaktadır.

Sorumluluk reddi beyanı: Bu, sponsorlu bir tanıtım yazıdır. KoinFinans.com, ilgili şirket tarafından sağlanan bu sayfadaki içeriğin doğruluğunu garanti edemez ve bu sayfada yer alan ürün ve hizmetlerle ilgili doğabilecek zararlardan sorumlu tutulamaz. Okuyucular, herhangi bir işlem yapmadan önce kendi araştırmalarını yapmalıdırlar.

Kaynak : Koinfinans.com
Risk Açıklaması:Koinfinans.com’da yer alan yazılar ve makaleler yatırım tavsiyesi niteliğinde değildir. Bitcoin ve kripto para birimleri yüksek risk içeren varlıklar olup, bu para birimlerine yatırım yapmadan önce gereken özeni göstermeli ve kendi araştırmalarınızı yapmalısınız. Bitcoin ve kripto para birimlerine yatırım yaparak paranızın bir kısmını veya tamamını kaybedebilirsiniz. Transferlerinizin ve işlemlerinizin kendi sorumluluğunuzda olduğunu ve meydana gelebilecek kayıpların sizin sorumluluğunuzda olduğunu unutmayın. Koinfinans.com herhangi bir kripto para biriminin veya dijital varlığın satın alınmasını veya satılmasını önermez veya Koinfinans.com bir yatırım danışmanı değildir. Bu nedenle Koinfinans.com ve sitede yer alan makalelerin yazarları yatırım kararlarınızdan sorumlu tutulamaz. Okuyucular, bu yazıdaki şirket, varlık veya hizmetler ile ilgili herhangi bir işlem yapmadan önce kendi araştırmalarını yapmalıdır.

Sorumluluk Reddi Beyanı: Koinfinans.com’da yer alan reklamlar üçüncü parti reklam kanalları aracılığıyla gerçekleştirilmektedir. Ayrıca Koinfinans.com sponsorlu makalelere ve basın bültenlerine de sitesinde yer vermektedir. Bu nedenle Koinfinans.com’dan yönlendirilen reklam linkleri Koinfinans.com onayından tamamen bağımsız olarak sitede yer alır ve reklam linkleri ile yönlendirilen ziyaretler ve açılır pencereler kullanıcı sorumluluğundadır. Koinfinans.com’da yer alan reklamlar ve sponsorlu makalelerdeki linklerle yönlendirilen sayfalar hiçbir surette Koinfinans.com’u bağlamaz.


Uyarı: Koinfinans.com’a ait haber içeriklerinden kaynak gösterilip, link verilerek alıntı yapılması Koinfinans.com’un iznine tabiidir. Sitedeki hiçbir içerik izinsiz olarak kopyalanamaz, çoğaltılamaz veya herhangi bir platformda yayımlanamaz. Koinfinans.com’a ait kod, tasarım, yazı, grafik ve diğer tüm içerikleri fikri mülkiyet hukuku ve ilgili mevzuatlara aykırı biçimde kullananlar hakkında yasal işlem başlatılacaktır.


Haber Yorumları ( 0 )

Henüz yorum bulunmuyor. İlk yorumu siz yazmak istermisiniz ?