Ocak 5, 2022

Haftalık Piyasa Değerlendirmesi! Kripto Piyasasında Şaşırtan Veriler

Kripto para piyasası ,son zamanlarda, ne tam aşağı ne de tam yukarı giderek yengeç yürüyüşüne devam ediyor. Piyasa oldukça yatay gidiyor ve hacimde de ciddi düşüşler mevcut. Peki, elimizdeki teknik veriler ve ağ istatistiklerini neler? Bu veriler piyasanın yönü için ne söylüyor?

İşte bu analiz, kafalardaki soru işaretlerini giderecek ve piyasanın geleceği hakkında bize ipuçları verecek.

İlk olarak, mevcut durumu iyicene bir anlamak önemli. Aşağıda 50 haftalık ortalamanın (yeşil) yukarı doğru bir trend oluşturduğunu görebiliriz. Adeta fiyatın alt sınırını oluşturuyor ve fiyatı topluyor gibi. Yani, genel görüntü yükseliş trendi içerisinde olduğumuzu söylüyor. İçinde bulunduğumuz trendi biliyoruz. Peki ya, ilerisi için ne söyleyebiliriz?

İlk olarak, aşağıdaki grafikte mevcut olan kırmızı seviye destek görevi görmektedir. Daha önce üç defa test edilmiş (son test oldukça hacimli) ve üzerinde kalabilmiştir. Bu sebeple, takip edilmesi gereken majör desteklerdendir. Kırmızı destek seviyesine kadar çekilmeler olması normaldir. Bu seviyenin altına inmemesi ise önemli. Aksi halde bizi 40.000$ altına itebilir.

Ayrıca, yukarıda bir de OBO görüntüsünün oluştuğunu görebiliriz. Bu da bize kırmızı destek seviyesinin yakınlarından alıcı bulup bir yükseliş daha yaşatabilir demek. Dolayısıyla, bu kırmızı desteğe fiyatın nasıl tepki verdiği önemli ve takip edilmeli.

Onchain Verileri Ne Diyor?

Diğer taraftan, aşağıdaki (Number of active entities) grafikte 2016-17 rallisi ve 2020-21 boğası sırasında turuncu seviyenin sert bir biçimde yükseldiğini görebiliriz. Boğa dönemlerinde aktif varlıkların sayısında ciddi bir artış oluşuyor.

Bitcoin’in 60.000$ seviyesine ilk defa çıktığı boğa koşusunda aktif varlıklar hızla artarken bu son 60.000$ ziyaretinde aktif varlıklarda ciddi bir yükseliş göremiyoruz. 2019 yılında yaşanan küçük bir boğa piyasasında da benzer bir yükseliş (turuncuda) mevcut. Dolayısıyla, yaşadığımız bu son 60.000$ ziyaretine mini bir boğa diyebiliriz.

Başka bir gösterge de number of transactions (işlem sayısı). Yine son dönemde yükseliş trendine özgü bir yükseliş (turuncuda) olsa da bu yükselişler 2017 ve 2020-21 döneminden oldukça uzakta. Bitcoin tekrardan 60.000$ seviyesini (daha önceki ATH) ziyaret etmesine rağmen piyasada yeterli ilgiyi uyandıramamış. Bunu yukarıda verdiğim iki göstergede de görebiliyoruz. Yani, son yaşadığımız 60.000$ üzerine ziyaret daha çok 2019 yılındaki mini boğaya benziyor.

Uzun vadeliler Alıyor

Diğer taraftan uzun vadeli Bitcoin sahiplerinin davranışları da bize önemli bilgiler veriyor. Aşağıda görülebileceği üzere, Bitcoin’in 60.000$ seviyesini ilk ziyaretinde (yani yeni zirve ile birlikte fiyat sert bir şekilde yükselirken) uzun vadeli yatırımcılar ellerindeki varlıkları satışa başlıyor. Genelde bizim gördüğümüz şey, uzun vadeliler fiyat sert yükselirken (boğa) ellerindekini satarlar ve ardından onlar tekrar satın almaya başladığında fiyatın akümülasyona girmeye başladığını görürüz.

Burada da benzer bir yapı mevcut. Uzun vadeliler alım yapmaya başlamış ve sattıklarını yerine koyuyorlar. Ancak, uzun vadelilerin alım yapması size çok da pozitif gelmemeli. Çünkü uzun vadelilerin alım yapmasının fiyatta güçlü bir yukarı itiş yapmadığını biliyoruz. Tam tersi, fiyatın sert yükseldiği dönemlerde uzun vadelileri satış yaparken görüyoruz. Ve fiyatın o güçlü yükselişinden çıkıp yataya girmeye başladığı, sıkıcı olduğu dönemlerde de uzun vadelilerin alım yaptığına şahit oluyoruz.

Uzun vadelilerin alım yapmaya başladığı bu dönem bize piyasanın sıkıcı olmaya devam edeceğini gösteriyor.

Death Cross Riski!

Diğer taraftan ortalamaların birbirleriyle olan ilişkisine bakarsak son dönemde Bitcoin fiyatının neden toparlanamadığını da anlayabiliriz. Aşağıda, yeşil ortalamanın, kırmızı ortalamanın bir altına bir de üstüne geçtiğini görebilirsiniz. Yeşil ortalamanın, kırmızı ortalamanın altına indiği dönemler aynı zamanda Bitcoin’in de düşüşe devam ettiği dönemleri gösteriyor. Yükseldiği dönemler de fiyatın yükseliş trendi oluşturduğu dönemlerdir.

Şuan için yeşil ortalama yönünü aşağıya dönmüş durumda. Bu da yatırımcılarda hemen alım yapmak yerine bekleyip olanları görme davranışını tetikliyor. Bu sebeple, hacimsizlik ve kararsızlık oluşuyor.

Ayrıca, Bitcoin’in 60.000$ civarından ikinci defa red yemesi bir ikili tepe formasyonunu oluşturdu. Hem onchain verilerinde gördüğümüz birtakım zayıflıklar hem de “Death Cross” riski sebebiyle Bitcoin tarafında dikkatli olmakta fayda var. Peki, neyi beklemeliyiz?

Yukarıda dominasyon grafiği mevcut. Bu grafikte mor destek seviyesini şuanda test ediyoruz. BTC’nin uzun zamandır süregelen hacimsiz hareketleri dominasyonu aşağıya çekiyor. Şuan için dominasyon tarafından bir tepki gelip gelmeyeceği önemli. Bitcoin tarafındaki hacimsiz hareketlerin devam etmesi mor desteğin kırılmasına sebep olabilir. Ve bazı altcoinler buradan şanslı ayrılabilir. Ancak, BTC tarafından gelecek sert bir hareketle dominasyonun destekten tepki alması da mümkün.

Özetle, piyasada risk almaktan kaçınan bir yatırımcı davranışı şuan için ağır basıyor. Bu sebeple de sıkıcı ve hacimsiz bir piyasa hakim. Özellikle, Bitcoin tarafında sert bir hareketin gelip gelmeyeceği önemli. Birtakım negatiflikler mevcut ve bu negatifliklerin satış ile son bulması mümkün. Piyasadaki mevcut zayıflıkların belki bir miktar satış ile son bulması beraberinde daha güvenli bir piyasayı getirecektir.

Sorumluluk reddi beyanı: Burada yazılanlar bir yatırım tavsiyesi değildir. Kripto para yatırımları, yüksek riskli yatırımlardır. Her yatırım kararı kişilerin kendi sorumluluğu altındadır. Son olarak Koinfinans ve bu içeriğin yazarı, kişisel yatırım kararlarından sorumlu tutulamaz.

Kaynak : Koinfinans.com
Risk Açıklaması:Koinfinans.com’da yer alan yazılar ve makaleler yatırım tavsiyesi niteliğinde değildir. Bitcoin ve kripto para birimleri yüksek risk içeren varlıklar olup, bu para birimlerine yatırım yapmadan önce gereken özeni göstermeli ve kendi araştırmalarınızı yapmalısınız. Bitcoin ve kripto para birimlerine yatırım yaparak paranızın bir kısmını veya tamamını kaybedebilirsiniz. Transferlerinizin ve işlemlerinizin kendi sorumluluğunuzda olduğunu ve meydana gelebilecek kayıpların sizin sorumluluğunuzda olduğunu unutmayın. Koinfinans.com herhangi bir kripto para biriminin veya dijital varlığın satın alınmasını veya satılmasını önermez veya Koinfinans.com bir yatırım danışmanı değildir. Bu nedenle Koinfinans.com ve sitede yer alan makalelerin yazarları yatırım kararlarınızdan sorumlu tutulamaz. Okuyucular, bu yazıdaki şirket, varlık veya hizmetler ile ilgili herhangi bir işlem yapmadan önce kendi araştırmalarını yapmalıdır.

Sorumluluk Reddi Beyanı: Koinfinans.com’da yer alan reklamlar üçüncü parti reklam kanalları aracılığıyla gerçekleştirilmektedir. Ayrıca Koinfinans.com sponsorlu makalelere ve basın bültenlerine de sitesinde yer vermektedir. Bu nedenle Koinfinans.com’dan yönlendirilen reklam linkleri Koinfinans.com onayından tamamen bağımsız olarak sitede yer alır ve reklam linkleri ile yönlendirilen ziyaretler ve açılır pencereler kullanıcı sorumluluğundadır. Koinfinans.com’da yer alan reklamlar ve sponsorlu makalelerdeki linklerle yönlendirilen sayfalar hiçbir surette Koinfinans.com’u bağlamaz.


Uyarı: Koinfinans.com’a ait haber içeriklerinden kaynak gösterilip, link verilerek alıntı yapılması Koinfinans.com’un iznine tabiidir. Sitedeki hiçbir içerik izinsiz olarak kopyalanamaz, çoğaltılamaz veya herhangi bir platformda yayımlanamaz. Koinfinans.com’a ait kod, tasarım, yazı, grafik ve diğer tüm içerikleri fikri mülkiyet hukuku ve ilgili mevzuatlara aykırı biçimde kullananlar hakkında yasal işlem başlatılacaktır.


Haber Yorumları ( 0 )

Henüz yorum bulunmuyor. İlk yorumu siz yazmak istermisiniz ?