A16z’den Web3 10 Düzenleme Önerisi ile Geleceğin Web3 Geliştirmesinin Sonsuz Potansiyelini Keşfedin

Asıl konuya geçmeden önce iki kısa soru var: İnternetin kitlesel pazara girdiği dönemde çevirmeli internet erişiminin ne zaman kullanılmaya başlandığını hatırlıyor musunuz? O zamanlar internet hızında iki saatlik bir filmi indirmek ne kadar sürerdi?

Çevirmeli İnternet erişimi geçmişte kalmış gibi görünse de, kullanıma sunulmasından bu yana sadece 30 yıl geçti. O zamanki internet hızında ortalama görüntü kalitesiyle 2 saatlik bir film indirecek olsaydık, on yıllar alırdı. Bugün, genel olarak İnternet gelişiminin bu dönemini Web1.0 dönemi olarak adlandırıyoruz. Son 30 yıla baktığımızda, İnternet endüstrisinin hızlı gelişimine ve gerçek dünya üzerindeki derin etkisine şaşırmadan edemiyoruz.

Bugün, yüksek hızlı İnternet’te doğan y kuşağının çoğu, eski “çevirmeli internet”i duymamış olabilir ve Web 2.0’daki zengin ve renkli içeriğin yanı sıra rahatlığın da keyfini çıkarabilir. Aynı zamanda farkında olmadan da Web3’ün keşfine dahil olurlar.

Şimdi asıl konuya geçiyoruz. Son zamanlarda, kripto endüstrisinde tanınmış bir risk sermayesi şirketi olan Andreessen Horowitz’in (a16z) Web3 düzenlemesi için ilkelerini resmi olarak yayınladığını ve hükümetler, çok uluslu şirketler ve küresel olarak etkili sivil toplum grupları da dahil olmak üzere “dünya liderlerine” aşağıdaki 10 ilkeyi sunduğunu fark ettik.

1. Merkezi olmayan dijital altyapıyı teşvik etmek için net bir vizyon oluşturun; 2. Hükümet düzenlemelerine yönelik çok paydaşlı yaklaşımları benimsemek; 3Farklı WEb3 etkinlikleri için riske göre ayarlanmış yönetim rejimleri oluşturun; 4. Açık kaynak kodu ve açık toplulukların gücü ile birleştirilebilirlik yeniliği teşvik edin; 5. İnovasyon ekonomisinin ekonomik faydalarına erişimi genişletmek; 6. DAO’ların potansiyelini ortaya çıkarın; 7. Daha ileri sürdürülebilirlik hedefleri için web3’ü devreye alın. 8. Finansal katılım ve inovasyonda iyi düzenlenmiş stabilkoinlerin rolünü benimseyin; 9. Standartları ve düzenleyici çerçeveleri uyumlu hale getirmek için diğer ülkelerle işbirliği yapın; 10. Dijital varlıkların raporlanması için net, adil vergi kuralları sağlayın ve vergi uyumu için teknik çözümlerden yararlanın

Aslında sadece a16z değil, aynı zamanda MEXC Global, Coinbase, FTX ve Binance dahil olmak üzere birçok tanınmış kripto şirketi kendi düzenleyici vizyonlarını ortaya koydu.

Örnek olarak MEXC Global’i ele alalım, 4 yıldan daha kısa bir süredir kurulmuş olmasına rağmen, Amerika Birleşik Devletleri, Kanada, Avustralya vb. dahil olmak üzere 5 ülkeden uyum lisansları almıştır. MEXC Global ayrıca Ethereum, Polkadot, Solana gibi derinlemesine halka açık zincir ekosistem projelerini ve DeFi, NFT, Web3, Metaverse, GameFi ve DAO gibi kavramsal projeleri düzenleyerek önde gelen bir küresel uyumluluk ticaret platformu haline geldi.

a16z ve MEXC Global’in kapsamlı planlaması tarafından öne sürülen son 10 ilkeden, sormadan edemiyoruz: 2020’deki DeFi Yazından ve 2021’deki NFT+ GameFi patlamasından sonra, Web3 neden 2022’de Metaverse ile birlikte bir endüstri etkin noktası olacak mı? Bu soruyu cevaplamak için, İnternet’in gelişiminden bir cevap arayalım.

Şu anda sektörde Web3’ün tanımı konusunda bir fikir birliği olmamasına rağmen, genel olarak konuşursak, İnternet’in üçüncü neslinin tipik adıdır. Genel bir anlayış, değerlerin iletilmesini sağlamak için daha kullanıcı dostu, daha güvenli, daha özel yeni nesil bir İnternet olacağıdır. Bu, Web3’ün yalnızca İnternet teknolojisindeki en son adım değil, aynı zamanda insan uygarlığı için sanal bir dünyaya doğru ilk adım olduğu anlamına gelir.

İnternetin evrimini birkaç aşamaya ayırırsanız, ilk aşama, muhtemelen İnternet’in doğduğu günden 21. yüzyılın ilk on yılının ilk yarısına kadar süren Web1.0’dır.

Bu dönemde, altta yatan teknoloji perspektifinden, çoğu, iş geliştirmeyi teşvik etmek için teknoloji inovasyonu modunu benimsedi. Bilgi teknolojisinin değişimi ve kullanımı, web sitelerinin büyümesinde ve gelişmesinde belirleyici bir rol oynamıştır. Ancak kullanıcı deneyimi açısından bakıldığında net bir tek yönlü özellik göstermektedir. İlk İnternet şirketleri, insanların okuması için platformlar ve içerik sağladı, fakat çok az etkileşim vardı. Kullanıcılar web sitelerinden yalnızca tek yönlü bilgi alabilir ve yalnızca birkaç içerik oluşturucu içerik düzenleyebilir ve oluşturabilirlerdi. Genel olarak konuşursak, bu tipik bir PGC dönemidir. Daha canlı bir benzetmeyle, Web1.0 modeli, kullanıcıların satıcı pazarında tüketiciler olma olasılığının daha yüksek olduğu ve çok fazla hatta sıfır pazarlık haklarına sahip olmadığı bir kütüphaneyi web’e taşımak gibidir. Üstelik hem site sayısı hem de veri aktarım hızı açısından oldukça ilkel bir aşamadalar.Bilgi teknolojisinin değişimi ve kullanımı, web sitelerinin büyümesinde ve gelişmesinde belirleyici bir rol oynamıştır. Ancak kullanıcı deneyimi açısından bakıldığında net bir tek yönlü özellik göstermektedir. İlk İnternet şirketleri, insanların okuması için platformlar ve içerik sağladı, ancak çok az etkileşim vardı. Kullanıcılar web sitelerinden yalnızca tek yönlü bilgi alabilir ve yalnızca birkaç içerik oluşturucu içerik düzenleyebilir ve oluşturabilir. Genel olarak konuşursak, bu tipik bir PGC dönemidir. Daha canlı bir benzetmeyle, Web1.0 modeli, kullanıcıların satıcı pazarında tüketiciler olma olasılığının daha yüksek olduğu ve çok fazla hatta sıfır pazarlık haklarına sahip olmadığı bir kütüphaneyi web’e taşıması gibidir. Üstelik hem site sayısı hem de veri aktarım hızı açısından oldukça ilkel bir aşamadadırlar.

İkinci aşama Web2.0’dır. 2004 yılında, O’Reilly ve dünyanın önde gelen yayıncısı MediaLive International arasında bir beyin fırtınası oturumunda Web2.0 kavramı ilk kez tanıtıldı. Böylece, 2004’ten bugüne kadar, İnternet Web2.0 aşamasında olmuştur.

Yaklaşık 20 yıllık gelişimden sonra, Web1.0 dönemiyle karşılaştırıldığında, İnternet’in oldukça kapsamlı bir kavram ve ideolojik sistem güncellemesinden geçtiğini açıkça görebiliriz. Altta yatan teknolojiler bu dönemde yinelenmeye ve ilerlemeye devam ederken, Web2.0’ı ilerletmede belirleyici bir konumdan destekleyici bir konuma geçerek onun yerine “kişisel değerlere” saygı duyma fikrini getirdiler. Bu kavram, Web2.0 çağında etkileşimli deneyimin hızla ilerlemesine yansır. Kademeli olarak, birkaç kaynak denetleyicisinin hakim olduğu orijinal yukarıdan aşağıya İnternet sistemi, çok sayıda kullanıcının kolektif bilgeliği ve gücünün hakim olduğu aşağıdan yukarıya bir İnternet sistemine dönüştürülmüştür.

Ancak, “bireysel değerler” kavramına saygı duyma açısından Web 2.0 sadece iyi bir başlangıç noktasıdır. Genel anlamda Web 2.0, her kullanıcıya görüşlerini ifade etmek için eşit kanallar sağlar, herkesi birbirine bağlar ve bilgi akışını ve bilgi miktarını katlanarak artırır. Ancak aynı zamanda, bunun arkasındaki bedelin büyük ölçüde kullanıcı gizliliği ve tüketici bilgilerinin değeri pahasına olduğunu da görmeliyiz.

Başka bir deyişle, Web2.0 daha çok İnternet girişimlerinin katılım haklarının bir kısmını kullanıcılara devrederek daha fazla ticari fayda elde etmesi için bir geçiş aşaması gibidir. Web2.0’ın son 20 yılda gelişmesiyle birlikte, kullanıcı verileri her şirketin en önemli varlığı haline geldi. Ancak, kullanıcılar olan varlıkların bu kısmının sahibi herhangi bir kontrole sahip değildir. Bu açıdan bakıldığında, bireylere saygı konusunda gelişme için hala büyük bir alan vardır. Bu nedenle, Web3.0’ın bireysel değerlere saygı duyma kavramını derinleştirmesi için bir fırsat haline geldi. İnternetin gelecek trendine öncülük etmek, internet bilgi çağını internet deneyim çağına itmek ve nihayetinde kullanıcılara hak ve menfaatler yüklemek Web3’ün çözmesi gereken önemli bir konu olacaktır.

a16z, Web3’ün gelecekteki gelişimi hakkında yukarıdaki on düzenleyici tavsiyeyi bu arka plana karşı ileri sürmüştür. Kapsamlı bir bakış açısıyla, esasen mevcut kripto endüstrisinin ve Web3’ün gelişiminin karşılaştığı acı noktalarına çarpıyor. A16z’nin tavsiyesinde bahsettiği gibi, Web3 tek bir proje değil, kripto varlıkları, DeFi (Merkezi Olmayan Finans), blok zincirleri, akıllı sözleşmeler, token ve DAO’lar (Merkezi Olmayan Otonom Organizasyonlar) dahil olmak üzere genel bir teknolojik ilerlemeler setidir. Bu araçlar birlikte, yeni bir insan işbirliği biçimini mümkün kılar. Hayattaki birçok kilitlenmeyi kırabilir ve ağların nasıl gelişeceği, hangi davranışlara izin verileceği ve ekonomik faydaların nasıl dağıtılacağı gibi temel konularda toplulukların daha iyi toplu kararlar almasına yardımcı olabilirler.

Web2.0 ile karşılaştırıldığında, Web3.0’ın yalnızca mevcut işlevlere bir yükseltme değil, aynı zamanda İnternet’in geliştirme konseptini de genişlettiği görülüyor. Web2.0 ve Web3.0’ı karşılaştırırken, Web3.0 web sitelerinin daha kapsamlı ve kullanımı kolay olacağı ve daha da önemlisi, kişisel kullanıcı verilerinin güvenliğini ve gizliliğini en üst düzeye çıkaracağı açıktır.

Bir başka deyişle, a16z tarafından görevlendirilen bir danışmanlık firması tarafından yürütülen bir ankete göre, kripto para sahiplerinin yaklaşık %45’i 1980 ve 1996 yılları arasında doğan Y kuşağıdır. Ve en az 1 milyar yeni kullanıcının Web3’e akacağı tahmin edilmektedir. Önümüzdeki 5 yıl, çoğu 1980’den sonra doğan yeni nesiller olacaktır.Y kuşağı, hem kendilerini hem de çevrelerindeki dünyayı zenginleştiren bir yatırım felsefesi konusunda daha iyimserler ve kademeli, konsolide gayrimenkul ve borsalardan ziyade piyasadaki kripto yatırım fırsatlarına daha yatkınlardır.

Bu açıdan bakıldığında, kripto piyasası ile Web3 arasındaki savaş, Y kuşağı için zihinsel bir savaş haline geldi. Yani, bu gençleri kim kazanabilirse, üstünlük onun olacaktır. Yukarıda bahsedildiği gibi MEXC Global, 2020’den beri küresel uyum operasyon rotasındadır. MEXC Global, hızlı ve ilerleyen kripto sektörleri ile tanınmaktadır ve 2 yıl içinde küresel ticaret hacmi açısından ilk 3’e ulaşmıştır.

Bu bağlamda, eToro ABD Genel Müdürü Guy Hirsch, benzer bir görüşü paylaşıyor ve “piyasa artık geleneksel borsalardan dijital para birimlerine güvenen bir nesilin kaymasına tanık oluyor” dedi. Bu dönüşüm süreci başladığında, herkes daha rahat, güvenli ve verimli ticaret için Web3 dünyasında blok zincir teknolojisine dayalı hisse senetlerini tokenlere dönüştürebilir. Pazarın boyutu yüzlerce hatta binlerce kat daha büyüyecektir. Trilyonlarca dolara ulaşabilecek yepyeni bir pazar şimdiden yolda olabilir.

Sorumluluk reddi beyanı: Bu, sponsorlu bir tanıtım yazıdır. KoinFinans.com, ilgili şirket tarafından sağlanan bu sayfadaki içeriğin doğruluğunu garanti edemez ve bu sayfada yer alan ürün ve hizmetlerle ilgili doğabilecek zararlardan sorumlu tutulamaz. Okuyucular, herhangi bir işlem yapmadan önce kendi araştırmalarını yapmalıdırlar.

Kaynak : Koinfinans.com
Risk Açıklaması:Koinfinans.com’da yer alan yazılar ve makaleler yatırım tavsiyesi niteliğinde değildir. Bitcoin ve kripto para birimleri yüksek risk içeren varlıklar olup, bu para birimlerine yatırım yapmadan önce gereken özeni göstermeli ve kendi araştırmalarınızı yapmalısınız. Bitcoin ve kripto para birimlerine yatırım yaparak paranızın bir kısmını veya tamamını kaybedebilirsiniz. Transferlerinizin ve işlemlerinizin kendi sorumluluğunuzda olduğunu ve meydana gelebilecek kayıpların sizin sorumluluğunuzda olduğunu unutmayın. Koinfinans.com herhangi bir kripto para biriminin veya dijital varlığın satın alınmasını veya satılmasını önermez veya Koinfinans.com bir yatırım danışmanı değildir. Bu nedenle Koinfinans.com ve sitede yer alan makalelerin yazarları yatırım kararlarınızdan sorumlu tutulamaz. Okuyucular, bu yazıdaki şirket, varlık veya hizmetler ile ilgili herhangi bir işlem yapmadan önce kendi araştırmalarını yapmalıdır.

Sorumluluk Reddi Beyanı: Koinfinans.com’da yer alan reklamlar üçüncü parti reklam kanalları aracılığıyla gerçekleştirilmektedir. Ayrıca Koinfinans.com sponsorlu makalelere ve basın bültenlerine de sitesinde yer vermektedir. Bu nedenle Koinfinans.com’dan yönlendirilen reklam linkleri Koinfinans.com onayından tamamen bağımsız olarak sitede yer alır ve reklam linkleri ile yönlendirilen ziyaretler ve açılır pencereler kullanıcı sorumluluğundadır. Koinfinans.com’da yer alan reklamlar ve sponsorlu makalelerdeki linklerle yönlendirilen sayfalar hiçbir surette Koinfinans.com’u bağlamaz.


Uyarı: Koinfinans.com’a ait haber içeriklerinden kaynak gösterilip, link verilerek alıntı yapılması Koinfinans.com’un iznine tabiidir. Sitedeki hiçbir içerik izinsiz olarak kopyalanamaz, çoğaltılamaz veya herhangi bir platformda yayımlanamaz. Koinfinans.com’a ait kod, tasarım, yazı, grafik ve diğer tüm içerikleri fikri mülkiyet hukuku ve ilgili mevzuatlara aykırı biçimde kullananlar hakkında yasal işlem başlatılacaktır.


Haber Yorumları ( 0 )

Henüz yorum bulunmuyor. İlk yorumu siz yazmak istermisiniz ?