Nisan 8, 2023

Ethereum Shapella Güncellemesi Nedir? Yatırımcılar Neye Dikkat Etmeli?

Bir süredir beklenen Shapella yükseltmesi, Ethereum (ETH) ağında 194.048. çağda veya yaklaşık 12 Nisan 2023 tarihinde aktif olacak. Mevcut mevduat sözleşmesinin Mart 2020’de piyasaya sürülmesinden bu yana ilk kez, stakerlar mevduatlarını çekebilecek. Bu işlem içeriklerde “unstake” olarak da tanımlanıyor.

Ethereum Shapella Güncellemesi Nedir? Neden Bu Kadar Önemli?

Shapella hard fork‘u, 2023 yılında Ethereum (ETH) için en çok beklenen ağ yükseltmesi olarak biliniyor. Blockchain, üç yıl içindeki en radikal tokenomik değişimine hazırlanıyor. Bu nedenle bu yıl gerçekleşecek en önemli gelişmelerden birisi olacak.

Shapella, Ethereum (ETH) ağında, kullanıcıların mevduatlarını stake sözleşmelerinden çekmelerine olanak sağlamak üzere tasarlanmış bir yükseltmedir. Yatırımcılar daha önce ETH varlıklarını “geri alamıyorlardı”.

Shapella’nın gündeminde yürütme katmanı (Shanghai), mutabakat katmanı (Capella) ve Motor API’sinde yapılacak değişiklikler yer alıyor.

Ethereum‘un (ETH) Shapella yükseltmesi 12 Nisan 2023’te, yaklaşık 13:27’de (TSI) etkinleştirilecek.

Ethereum topluluğu ise güncellemenin etkileri konusunda oldukça farklı görüşlere sahip. Nitekim bu etkinin çok nasıl olacağını net bir şekilde kestirmek mümkün değil. Güncelleme bir yandan hisseleri azaltacak olsa da diğer yandan satış baskısını da arttırma riski taşıyor.

Güncellemenin teknik detayları ise Proof of Stake (hisse kanıtı) konsensüsü yolundaki en kritik aşamalardan birisi olarak da görülüyor.

Proof of stake, merkezi olmayan sistemlerde ağ katılımcılarının bu ağın yerel kripto para birimini stake ederek (kilitleyerek ya da dondurarak) katkılarını garanti altına aldıkları bir tür ağ mutabakatıdır. İş kanıtı (PoW) sistemlerinde, madencilik ekipmanının hesaplama gücü, hisse kanıtı (PoS) sistemlerindeki stake etmenin bir benzeridir.

Topluluk, hisse kanıtı konsensüsünü iş kanıtı konsensüsüne kıyasla çok daha demokratik ve kapsayıcı buluyor. Aynı zamanda daha doğa dostu olduğu da yayılan argümanlar arasında.

ETH Stake Etme Nedir?

Başlangıçta Ethereum (ETH), Bitcoin’e (BTC) benzer şekilde çalışan bir iş kanıtı (PoW) ağı olarak çalışıyordu. Ancak, teknik olarak daha gelişmiş, saldırılara dayanıklı ve çevre dostu bir ağ olarak hisse kanıtına geçiş bir süre önce kabul edilmiş ve başlatılmıştı.

Koinfinans.com olarak bildirdiğimiz üzere 2020’nin 4. çeyreğinde, Ethereum (ETH) stakerları için bir depozito sözleşmesi başlatıldı. Herkes minimum depozito olarak 32 Eter (ETH) kilitleyerek staking süreçlerine katılabildi. Bu tytar ortalama yatırımcılar için çok büyük olduğundan, bazı hizmetler – likit stake türevleri platformları – küçük mevduatlara sahip meraklıların da Ethereum (ETH) stake işlemlerine katılmasına izin vermek için aracı olarak çalışmaya başladı.

ethereum shapella güncellemesi nedir

Ağ ise toplamda 18 milyon ETH’nin üzerinde veya 33,8 milyar dolar eşdeğerinde büyük bir varlık toplamayı başardı.

Shapella Nedir?

“Shanghai” (Devcon 2 konferansına ev sahipliği yaptı) ve “Capella” (Auriga’nın kuzey takımyıldızındaki en parlak yıldız) kelimelerinden türetilen Shapella, merakla beklenen Ethereum (ETH) yükseltmesinin adını oluşturuyor. Hem mutabakat katmanını (“Capella” kısmı) hem de yürütme katmanını (“Shanghai” kısmı) etkileyecek şekilde ayarlanmıştır.

Shapella’nın yayına alınmasıyla birlikte artık stake edilen ETH’leri çıkarmak mümkün olacak.

Güncel fiyat hareketini buradan takip edebilirsiniz.

Kaynak : Koinfinans.com
Risk Açıklaması:Koinfinans.com’da yer alan yazılar ve makaleler yatırım tavsiyesi niteliğinde değildir. Bitcoin ve kripto para birimleri yüksek risk içeren varlıklar olup, bu para birimlerine yatırım yapmadan önce gereken özeni göstermeli ve kendi araştırmalarınızı yapmalısınız. Bitcoin ve kripto para birimlerine yatırım yaparak paranızın bir kısmını veya tamamını kaybedebilirsiniz. Transferlerinizin ve işlemlerinizin kendi sorumluluğunuzda olduğunu ve meydana gelebilecek kayıpların sizin sorumluluğunuzda olduğunu unutmayın. Koinfinans.com herhangi bir kripto para biriminin veya dijital varlığın satın alınmasını veya satılmasını önermez veya Koinfinans.com bir yatırım danışmanı değildir. Bu nedenle Koinfinans.com ve sitede yer alan makalelerin yazarları yatırım kararlarınızdan sorumlu tutulamaz. Okuyucular, bu yazıdaki şirket, varlık veya hizmetler ile ilgili herhangi bir işlem yapmadan önce kendi araştırmalarını yapmalıdır.

Sorumluluk Reddi Beyanı: Koinfinans.com’da yer alan reklamlar üçüncü parti reklam kanalları aracılığıyla gerçekleştirilmektedir. Ayrıca Koinfinans.com sponsorlu makalelere ve basın bültenlerine de sitesinde yer vermektedir. Bu nedenle Koinfinans.com’dan yönlendirilen reklam linkleri Koinfinans.com onayından tamamen bağımsız olarak sitede yer alır ve reklam linkleri ile yönlendirilen ziyaretler ve açılır pencereler kullanıcı sorumluluğundadır. Koinfinans.com’da yer alan reklamlar ve sponsorlu makalelerdeki linklerle yönlendirilen sayfalar hiçbir surette Koinfinans.com’u bağlamaz.


Uyarı: Koinfinans.com’a ait haber içeriklerinden kaynak gösterilip, link verilerek alıntı yapılması Koinfinans.com’un iznine tabiidir. Sitedeki hiçbir içerik izinsiz olarak kopyalanamaz, çoğaltılamaz veya herhangi bir platformda yayımlanamaz. Koinfinans.com’a ait kod, tasarım, yazı, grafik ve diğer tüm içerikleri fikri mülkiyet hukuku ve ilgili mevzuatlara aykırı biçimde kullananlar hakkında yasal işlem başlatılacaktır.


Haber Yorumları ( 0 )

Henüz yorum bulunmuyor. İlk yorumu siz yazmak istermisiniz ?