Mayıs 10, 2021

Ethereum Classic Nedir? ETC Nedir? Ethereum Classic Hakkında Detaylı Rehber

Ethereum Classic (ETC) Nedir?

Ethereum Classic, Ethereum blockchaininin orijinal sürümüdür.  Merkezi olmayan, blockchain tabanlı, açık kaynaklı bir bilgi işlem platformu olmasının yanı sıra bir kripto para birimidir. Geliştiricilerin, önceden tanımlanmış koşullara dayalı olarak belirli eylemleri tetikleyen; otonom, kendi kendini yürüten kod blokları olan akıllı sözleşmeler oluşturmasına ve dağıtmasına olanak tanır. Merkezi olmayan uygulamalar (dapps) ve akıllı sözleşmeler geliştirmek için kullanılır.

ETC ağı ‘izinsiz’dir, yani uyumlu bir kripto cüzdanı olduğu sürece herkes katılabilir ve işlem gerçekleştirebilir. Ünlü DAO saldırısının ardından Ethereum topluluğu içindeki ideolojik ve teknik bölünme nedeniyle 2016 yılında oluşturulmuştur.

Orijinal Ethereum blockchaini, Ethereum Classic ve yeni Ethereum blockchaini olmak üzere ikiye bölündü. İade edilen fonlara sahip hard fork Ethereum haline geldi ve saldırıya uğramış fonlara sahip orijinal zincir Ethereum Classic olarak yeniden adlandırıldı.

Ethereum Classic’in Doğuşu

Akıllı sözleşmeler kullanarak Ethereum üzerinde Merkezi Olmayan Otonom Organizasyon (DAO) oluşturmak mümkündür. Yani bir DAO’nun yönetişim ve karar alma düzeneği kodlanmıştır ve tabiri caizse insan müdahalesi gerektirmez.

2016 yılında Alman girişim şirketi Slock.it, Ethereum’da “The DAO” olarak bilinen DAO projesini başlattı. Proje kitlesel fonlamasında 150 milyon dolardan fazla para toplarken, hackerlar akıllı sözleşmesindeki bir boşluktan yararlandı ve bu süreçte 50 milyon dolar çaldı.

Fonları geri kazanmak için, kurucular Vitalik Buterin ve Gavin Wood dahil çoğu Ethereum kullanıcısı, blockchain’in temel protokolünde veya bir hard fork’da radikal bir değişikliği destekledi. Bu gelişmeler, yeni Ethereum (ETH) zincirinin oluşumuyla sonuçlandı.

Ancak, toplumun bir kesimi bu fork’a karşı çıktı ve bunun yerine “Kod Kanundur” ilkesine bağlı kalmayı seçti. Blockchainlerin insan kaprislerine göre bükülemeyeceğini iddia ederek, eski zincirde kaldılar ve onu Ethereum Classic (ETC) olarak yeniden adlandırdılar.

“Kod Kanundur” ilkesine dayanan akıllı sözleşmeler, programlandığı şekilde kendi başlarına çalışabilen, kendi kendini yürüten otonom dijital uygulamalardır(ATM gibi).

Ethereum Classic, Ethereum blockchain’inin eski kodunu DAO saldırısına kadar olduğu gibi koruduğundan, genellikle “orijinal” Ethereum kripto parası olarak kabul edilir.

DAO Nedir? DAO Saldırısı

DAO, Ethereum’da ortaya çıkan, projeler için bir finansman aracı olarak hizmet etmek üzere tasarlanmış merkezi olmayan bir uygulamaydı. Geleneksel finansman araçlarının aksine, DAO sadece koddan oluşuyordu. Şirket kontrolleri açık oylama ile değiştirilirdi, liderleri yoktu.

Haziran 2016’da DAO, şimdiye kadar topladığı yaklaşık 150 milyon dolarlık Etheri tehdit edebilecek bir güvenlik açığını kamuoyuna açıkladı. Fonların güvende olduğuna dair güvencelere rağmen, sonunda hesaplar boşaltıldı.

Fonlara el koyan kişi veya grup bilinmiyor ve nedenleri hala Ethereum ve Ethereum Classic kullanıcıları arasında tartışma konusudur.

Bilgisayar bilimcileri, DAO’nun cüzdan akıllı sözleşmelerindeki bir hatanın onların boşaltılmasına izin vereceğinden endişe duyuyorlardı. Programcılar hatayı düzeltmeye çalışırken, bir saldırgan bu güvenlik açığından yararlandı ve DAO’dan fon almaya başladı.

Bu da sonuçta DAO’nun toplanan fonlarının yaklaşık üçte birinin ortadan kalkmasıyla ve  sıcak bir topluluk tartışmasıyla sonuçlandı.

Ethereum Classic (ETC) Coin

ETC, Ethereum Classic’in yerel coin’idir. Coin sayısı, 2021 Mayıs itibarıyla, dolaşımda olan 116.313.299 ETC ile 210 milyon olarak sınırlandırılmıştır.

ETC’ler, Poloniex ve Kraken gibi büyük kripto para borsalarında ve eşler arası platformlarda alım satım için kullanılabilir.

Ethereum Classic vs Ethereum, Farklılıkları Nelerdir?

Temel işlevler açısından, ETC ve ETH aynıdır. Örneğin, geliştiriciler, merkezi olmayan uygulamalarını (dApps) geliştirmek ve çalıştırmak için açık kaynak kodunu kullanabilir. Ayrıca uygulamaları için ERC-20 tokenleri oluşturabilirler.

Ethereum Classic’in birincil farklılaştırıcı faktörü, ETH blockchainindeki güncellemelerle uyumsuzluğudur. Tanım olarak, hard fork, geriye dönük uyumsuz bir güncellemedir. Yeni bir kurallar dizisi uygulayarak, yeni zincir orijinal zincirden tamamen koparılır. Bu nedenle, orijinal zincir (Ethereum Classic) yeni zincirde (Ethereum) gerçekleşen herhangi bir güncellemeye erişemez.

Şimdi, şu sorulabilir: O halde, güncellenemezse, ETC’ye ne gerek var? Daha önce de belirtildiği gibi, Ethereum Classic’in temeli her şeyden daha ideolojiktir. En büyük önemi veya tek önemi, orijinal ve katkısız Ethereum kodunu korumasında yatar. Bu anlamda, ETC, Ethereum ağının değiştirilmemiş bir tarihsel kaydı olarak hizmet vermektedir.

Ethereum Vakfı, uzun yıllardır PoW’dan PoS’ye geçiş yapmakta çalışırken, Ethereum Classic’in böyle bir niyeti yoktur. Ethereum, DeFi endüstrisine hakim olmaya devam ederken, Ethereum Classic işlemleri işlemeye, Proof of Work kullanmaya ve %51 saldırısına uğramaya devam edecek.

Ethereum Classic, Ethereum’dan Daha Mı İyi?

Ethereum Classic, çok daha küçük ve daha az aktif bir geliştirme ekibinin yanı sıra daha küçük bir madenci ağına sahiptir. Bu, Ethereum Classic’in hacklenmesinin çok daha kolay olduğu ve bu zamana kadar zaten 3 kez hack’lenebilmesi anlamına geliyor. Ethereum Classic için hashrate Ethereum’dan çok çok daha düşük olduğu için bu sürpriz olmamalı.

Ethereum Classic Neden Kullanılmalı?

ETC’nin sabit para politikası ile birlikte, Ethereum Classic destekçileri, kripto para birimlerinin, klasik Ether’in bir değer deposu olabileceğine inanıyor. Bu, ETC token’larının zamanla daha nadir hale geleceğine güvenen yatırımcıların ilgisini çekebilir.

Ağın kendisi, Ethereum gibi, merkezi olmayan uygulamaları geliştirmek ve çalıştırmak için kullanılabilir. Şu anda, sadece az sayıda kullanılabilir dApp var, ancak bu sayı artabilir.

Ethereum Classic’in Ethereum ile bu kadar uyumlu olduğu göz önüne alındığında, toplulukta iki blockchain arasında bir tür simbiyotik işbirliği öngören önemli fikirler de var.

Ethereum Classic’in Hedefleri

Bölünmeden bu yana, Ethereum Classic projesinde birçok yükseltme ve iyileştirme yapıldı. Projenin amacı, merkezi yönetişim olmadan işleyebilen akıllı sözleşmeler kullanarak küresel bir ödeme ağı olma yolunda çalışmaya devam etmektir.

Diğer kripto para birimlerinde olduğu gibi, Ethereum Classic büyük olasılıkla dijital bir değer deposu olmaya devam edecek, yani değeri korunurken kaydedilip takas edilebilecek. Bir kripto için dijital değer deposu olma özelliği, hızlı bir şekilde nakit paraya dönüştürülebilen veya paraya benzer başka bir varlık satın almak için kullanılabilen satın alma gücünü içerir.

Ethereum Classic’in Fiyatı Neden Yükseliyor?

Ethereum Classic, CoinMarketCap’e göre yaklaşık 16 milyar dolarlık bir piyasa değerine sahip. Ethereum Classic’in değeri sadece bir ay içinde %700’den fazla arttı ve şu anda 117 dolar değerinde.

Ethereum Classic gibi kripto para birimleri, Coinbase platformunun ABD borsasında listelenmesi sonrasında yaşanan fiyat artışından da nasibini aldı.

Kripto uzmanları, Ethereum Classic’in yaşadığı yükselişinin genel olarak “daha geniş piyasayı yakalamaya çalıştığı için” olduğuna inanıyorlar.

Coindesk tarafından yayınlanan bir makaleye göre, Bitcoin, Ethereum ve diğer birçok kripto para birimi geçtiğimiz yıl fiyatlarında büyük bir artış görürken, Ethereum Classic fazla yükselmedi. Uzmanlar, ETC’nin son zamanlardaki yükselişinin, bu boğa piyasasına uyum sağlamak için olduğuna, fiyatta yaşanan artışların sadece doğal bir ‘düzeltme’ olduğuna inanıyor.

Sorumluluk reddi beyanı: Burada yazılanlar bir yatırım tavsiyesi değildir. Kripto para yatırımları, yüksek riskli yatırımlardır. Her yatırım kararı kişilerin kendi sorumluluğu altındadır. Son olarak Koinfinans ve bu içeriğin yazarı, kişisel yatırım kararlarından sorumlu tutulamaz.

Kaynak : Koinfinans.com
Risk Açıklaması:Koinfinans.com’da yer alan yazılar ve makaleler yatırım tavsiyesi niteliğinde değildir. Bitcoin ve kripto para birimleri yüksek risk içeren varlıklar olup, bu para birimlerine yatırım yapmadan önce gereken özeni göstermeli ve kendi araştırmalarınızı yapmalısınız. Bitcoin ve kripto para birimlerine yatırım yaparak paranızın bir kısmını veya tamamını kaybedebilirsiniz. Transferlerinizin ve işlemlerinizin kendi sorumluluğunuzda olduğunu ve meydana gelebilecek kayıpların sizin sorumluluğunuzda olduğunu unutmayın. Koinfinans.com herhangi bir kripto para biriminin veya dijital varlığın satın alınmasını veya satılmasını önermez veya Koinfinans.com bir yatırım danışmanı değildir. Bu nedenle Koinfinans.com ve sitede yer alan makalelerin yazarları yatırım kararlarınızdan sorumlu tutulamaz. Okuyucular, bu yazıdaki şirket, varlık veya hizmetler ile ilgili herhangi bir işlem yapmadan önce kendi araştırmalarını yapmalıdır.

Sorumluluk Reddi Beyanı: Koinfinans.com’da yer alan reklamlar üçüncü parti reklam kanalları aracılığıyla gerçekleştirilmektedir. Ayrıca Koinfinans.com sponsorlu makalelere ve basın bültenlerine de sitesinde yer vermektedir. Bu nedenle Koinfinans.com’dan yönlendirilen reklam linkleri Koinfinans.com onayından tamamen bağımsız olarak sitede yer alır ve reklam linkleri ile yönlendirilen ziyaretler ve açılır pencereler kullanıcı sorumluluğundadır. Koinfinans.com’da yer alan reklamlar ve sponsorlu makalelerdeki linklerle yönlendirilen sayfalar hiçbir surette Koinfinans.com’u bağlamaz.


Uyarı: Koinfinans.com’a ait haber içeriklerinden kaynak gösterilip, link verilerek alıntı yapılması Koinfinans.com’un iznine tabiidir. Sitedeki hiçbir içerik izinsiz olarak kopyalanamaz, çoğaltılamaz veya herhangi bir platformda yayımlanamaz. Koinfinans.com’a ait kod, tasarım, yazı, grafik ve diğer tüm içerikleri fikri mülkiyet hukuku ve ilgili mevzuatlara aykırı biçimde kullananlar hakkında yasal işlem başlatılacaktır.


Haber Yorumları ( 0 )

Henüz yorum bulunmuyor. İlk yorumu siz yazmak istermisiniz ?