Şubat 27, 2021

Cardano (ADA) Nedir? Kapsamlı Cardano İncelemesi

Kripto ekosisteminde geliştirilmekte olan artan sayıdaki platformlardan biri olan Cardano ve onun yerel kripto para birimi ADA, son zamanlarda artan bir benimsenme gördü. Fiyat artışının da bir getirisi olarak, Cardano (ADA) son günlerin en çok konuşulan altcoin’i haline geldi. Bunun yanında birçok yatırımcı Cardano’nun nasıl bir coin olduğunu merak ediyor. Bu yazımızda, Cardano’nun ne olduğu, nasıl çalıştığı gibi konuları inceleyeceğiz.

Cardano (ADA) Nedir?

Kripto para piyasasıyla ilgileniyorsanız, mutlaka Ethereum‘u duymuşsunuzdur. Ethereum, insanların akıllı sözleşmeler yaratabileceği bir platform olarak bilinir. Cardano’nun yaratıcıları, Ethereum’un tasarımı nedeniyle biraz fazla sınırlı olduğuna inanıyordu. Bu yüzden Cardano’yu yaratarak onu geliştirebileceklerini düşündüler. İşte Ethereum benzeri Cardano da akıllı bir sözleşme platformu olarak oluşturuldu.

Platform (kripto para birimi ile birlikte) dört yıl önce 2017’de geliştirildi ve piyasaya sürüldü.

Cardano’yu Kim Oluşturdu?

“Input-Output Honk Kong” adlı bir şirket tarafından oluşturuldu ve şirketin CEO’su Charles Hoskinson projeye liderlik etti. Yani oluşturma konusunda en sorumlu kişi, aslında Ethereum’un kurucularından biri olan Charles Hoskinson.

İlginç bir detay olarak platform adını Gerolamo Cardano’dan  ve kripto para birimiyse adını ilk bilgisayar programcısı-şair Lord Byron’ın kızı olarak tanınan 19. yüzyıl matematikçisi Ada Lovelace’den almıştır.

Cardano Diğer Kripto Projelerinden Ayıran Ne?

Cardano, akademisyen ve mühendislerden oluşan bir ekip tarafından geliştirilmiş ve tasarlanmıştır. Yani sunulan tüm değişiklikler ve yeni özellikler kullanılmadan önce akademisyenler tarafından geliştirilmeli, gözden geçirilmeli ve üzerinde mutabık kalınmalıdır.

Bunun yanında Ethereum ağında, işlemleri doğrulamak için çok fazla güç kullanan ve aynı anda çok fazla işlemi gerçekleştirebilen Proof of Work kullanılır. Cardano’da, çok daha az güç kullanan Proof of Stake kullanılıyor ve ağ Ouroboros adlı bir sistem aracılığıyla bir sonraki bloğu kimin oluşturacağını seçiyor.

Bir de Cardano’nun üç bölümü vardır:

1-)Cardano Vakfı: ağın araştırma ve geliştirmesini destekler.

2-)IOHK: araştırma ve geliştirme konusunda birkaç üniversite ile birlikte çalışan bir şirket.

3-)Emurgo: blockchain üzerinde çalışmak ve onu işletmelere çekici hale getirmek için sözleşmeli ayrı bir şirket.

Cardano Nasıl Üretilir?

Cardano’nun ADA para birimi Bitcoin gibi madencilik yöntemi ile üretilmez. Cardano madenciliği imkansızdır çünkü “Proof of Work” konsensüsünün bir parçası değildir. Ancak, Cardano stake edilebilir. Bu alım satım dışında ADA sahibi olmak için bahis yapmak olarak nitelendirilen ve cüzdanınızı çevrimiçi bırakarak ADA sahibi olabileceğiniz bir yöntemdir. Bahse koyduğunuz Cardano miktarı ne kadar fazla olursa, elde edilecek kazanç aynı oranda artar.

Sonuç

Hem biraz popüler hem de faydalı olacak kripto para birimleri arıyorsanız, muhtemelen onlarca seçenekle karşılaşacaksınız. Özellikle kripto para birimi hakkında çok az ön bilginiz varsa veya hiç bilginiz yoksa, seçim yapmak çok zor olabilir. Cardano iyi bir seçenek olabilir. Dahası, coin’in yaratıcıları onu türünün EN İYİSİ yapmak için çabalıyor.

Kripto para madenciliğinin ana akım popülaritesi nedeniyle, birçok insan muhtemelen stake etme hakkında bir şey duymadı bile. Bu ilk etapta cesaretinizi kırabilir. Fakat, Cardano’nun arkasındaki geliştiriciler sürekli güncelleme ve yenileme sözü veriyor. Ekip, mümkün olan en iyi ürünü üretme konusunda çok kararlı görünüyor.

Dolayısıyla, Cardano madenciliği gibi bir şey olmasa da, ADA’yı kripto para borsaları gibi başka yollarla elde etmek mümkün. Kripto para birimi satın almak ana hedefinizse ve nasıl yapıldığı konusuyla çok ilgilenmiyorsanız, Cardano’ya bir göz atabilirsiniz.

Kaynak : Koinfinans.com
Risk Açıklaması:Koinfinans.com’da yer alan yazılar ve makaleler yatırım tavsiyesi niteliğinde değildir. Bitcoin ve kripto para birimleri yüksek risk içeren varlıklar olup, bu para birimlerine yatırım yapmadan önce gereken özeni göstermeli ve kendi araştırmalarınızı yapmalısınız. Bitcoin ve kripto para birimlerine yatırım yaparak paranızın bir kısmını veya tamamını kaybedebilirsiniz. Transferlerinizin ve işlemlerinizin kendi sorumluluğunuzda olduğunu ve meydana gelebilecek kayıpların sizin sorumluluğunuzda olduğunu unutmayın. Koinfinans.com herhangi bir kripto para biriminin veya dijital varlığın satın alınmasını veya satılmasını önermez veya Koinfinans.com bir yatırım danışmanı değildir. Bu nedenle Koinfinans.com ve sitede yer alan makalelerin yazarları yatırım kararlarınızdan sorumlu tutulamaz. Okuyucular, bu yazıdaki şirket, varlık veya hizmetler ile ilgili herhangi bir işlem yapmadan önce kendi araştırmalarını yapmalıdır.

Sorumluluk Reddi Beyanı: Koinfinans.com’da yer alan reklamlar üçüncü parti reklam kanalları aracılığıyla gerçekleştirilmektedir. Ayrıca Koinfinans.com sponsorlu makalelere ve basın bültenlerine de sitesinde yer vermektedir. Bu nedenle Koinfinans.com’dan yönlendirilen reklam linkleri Koinfinans.com onayından tamamen bağımsız olarak sitede yer alır ve reklam linkleri ile yönlendirilen ziyaretler ve açılır pencereler kullanıcı sorumluluğundadır. Koinfinans.com’da yer alan reklamlar ve sponsorlu makalelerdeki linklerle yönlendirilen sayfalar hiçbir surette Koinfinans.com’u bağlamaz.


Uyarı: Koinfinans.com’a ait haber içeriklerinden kaynak gösterilip, link verilerek alıntı yapılması Koinfinans.com’un iznine tabiidir. Sitedeki hiçbir içerik izinsiz olarak kopyalanamaz, çoğaltılamaz veya herhangi bir platformda yayımlanamaz. Koinfinans.com’a ait kod, tasarım, yazı, grafik ve diğer tüm içerikleri fikri mülkiyet hukuku ve ilgili mevzuatlara aykırı biçimde kullananlar hakkında yasal işlem başlatılacaktır.


Haber Yorumları ( 0 )

Henüz yorum bulunmuyor. İlk yorumu siz yazmak istermisiniz ?