“Bu Coin Ucuz” Sendromu: Düşük Fiyatlı Kripto Paralara Yatırım Yapmak İyi Bir Fikir Mi?

Ucuz coin’lerdeki tüm bu sıfırlara aldanmayın

Bir coin’in satın alırken ucuz olması, iyi bir yatırım olduğu anlamına gelmez. Örneğin CSHIBA’yı ele alalım. Bu sevimli yeni deneysel şaka token’ının toplam arzı 100.000.000.000.000.000, ancak piyasa değeri yalnızca 1.304.575 dolardır. Sonuç olarak 1 CSHIBA token’ının fiyatı sadece 0.0000000000130471 dolardır. Yani; “bu coin gayet uygun” diyebilirsiniz? Peki, daha yakından bakalım.

Örnek ucuz coin

CSHIBA coin piyasaya sürüldüğü zamanki fiyatı 0.00000000024415 dolar civarındaydı. Ardından birkaç saat içinde fiyat hızla 0.00000000074257 dolara yükseldi. Daha sonra token’ın değeri 0.00000000001626 doların altına düştü. Yazım sırasında da yukarıda belirttiğimiz gibi 0.0000000000130471 dolardan işlem görüyor. Bu durum, bu yeni coin’lerin, özellikle de çok büyük toplam arzı olanların volatilitesini göstermektedir.

Piyasa Değeri = Güncel Fiyat x Dolaşımdaki Arz

Coin’in Piyasa Değeri, bir kripto para piyasasına atlarken acemiler tarafından muhtemelen en yanlış anlaşılan ve gözden kaçan faktördür. Piyasa değeri Binance Academy‘de şöyle tanımlanmıştır:

Blockchain endüstrisinde, piyasa değeri terimi, bir kripto para biriminin göreceli boyutunu ölçen bir ölçütü ifade eder. Belirli bir coin veya token’ın mevcut piyasa fiyatı ile dolaşımdaki toplam token sayısı çarpılarak hesaplanır.”

Dolaşımdaki Arz Nedir?

Dolaşımdaki arz terimi, halka açık olan ve piyasada dolaşan kripto para birimlerinin sayısını ifade eder. Bir kripto para biriminin dolaşımdaki arzı, yeni coin’ler çıkarıldıkça veya coin’ler yakıldıkça (coin burn) zamanla artabilir veya azalabilir.

Bir kripto para biriminin dolaşımdaki arzı, mevcut piyasa fiyatı ile çarpılarak piyasa değerini hesaplamak için kullanılabilir. Dolayısıyla, belirli bir kripto para biriminin, her biri 5.00 dolardan işlem gören 100.000.000 token’lık dolaşım arzına sahip olması durumunda, piyasa değeri 5.000.000.000 dolara eşit olacaktır.

Ucuz coin’lerde anlaşılması gereken iki önemli nokta:

  •    Yüksek hacimli ve likit bir piyasayı, balinaların manipüle etmesi daha zordur. Fiyatı           etkilemek için büyük miktarda talimatlar gerekeceği için bu durum varlığı daha az           değişken hale getirir.
  •    Düşük hacimli bir piyasa, nispeten küçük bir miktar parayla kolayca etkilenebilir ve bu     durum, hem fiyat hem de piyasa değeri üzerinde önemli bir etkiye neden olabilir.

Genel olarak, düşük hacimli kripto para birimlerinin el değmemiş bir potansiyele sahip olduğu kabul edilir, ancak bu coin’ler aynı zamanda çok daha yüksek risklidir. Küçük hacimli kripto para birimleri, genellikle 1 milyar doların altında bir piyasa değerine sahiptir ve piyasa duyarlılığına bağlı olarak dramatik dalgalanmalara çok duyarlıdır.

Ucuz coin’lerin isk, esasında çok daha büyük kârlar elde edebileceğinizi düşündürebilir. Fakat bu aynı zamanda bir yanılgıya da sebebiyet verebilir. Çok hızlı fiyat artışı yaşayan bir coin’in aynı hızda düşebileceği, gözardı edilemeyecek bir gerçektir. Belki de burada yapılabilecek en iyi hareket, portföylerinizi çeşitlendirmek adına nispeten bu ucuz coin’lerden satın almak olabilir.

Fakat son kez, bu coin’lerin oldukça yüksek volatiliteye sahip olduğunu hatırlamakta ve herhangi bir dijital para birimine önemli miktarda para yatırmadan önce, teknolojiyi araştırmak için vakit harcamakta fayda var. Böylece değer önerisini ve riskleri anlarsınız. Bir kripto para yalnızca fiyatından ibaret değildir, bir coin’in değerini belirlemek, coin’in nasıl ve neden yaratıldığını sormak anlamına gelir. Sözde faydası nedir? Üzerinde kim çalışıyor? Geliştirici topluluğu ne kadar büyük? Kripto paranın nasıl ve neden yaratıldığını bilmek çok büyük önem taşır.

Sorumluluk reddi beyanı: Burada yazılanlar bir yatırım tavsiyesi değildir. Kripto para yatırımları, yüksek riskli yatırımlardır. Her yatırım kararı kişilerin kendi sorumluluğu altındadır. Son olarak KoinFinans ve bu içeriğin yazarı, kişisel yatırım kararlarından sorumlu tutulamaz

Kaynak : Koinfinans.com
Risk Açıklaması:Koinfinans.com’da yer alan yazılar ve makaleler yatırım tavsiyesi niteliğinde değildir. Bitcoin ve kripto para birimleri yüksek risk içeren varlıklar olup, bu para birimlerine yatırım yapmadan önce gereken özeni göstermeli ve kendi araştırmalarınızı yapmalısınız. Bitcoin ve kripto para birimlerine yatırım yaparak paranızın bir kısmını veya tamamını kaybedebilirsiniz. Transferlerinizin ve işlemlerinizin kendi sorumluluğunuzda olduğunu ve meydana gelebilecek kayıpların sizin sorumluluğunuzda olduğunu unutmayın. Koinfinans.com herhangi bir kripto para biriminin veya dijital varlığın satın alınmasını veya satılmasını önermez veya Koinfinans.com bir yatırım danışmanı değildir. Bu nedenle Koinfinans.com ve sitede yer alan makalelerin yazarları yatırım kararlarınızdan sorumlu tutulamaz. Okuyucular, bu yazıdaki şirket, varlık veya hizmetler ile ilgili herhangi bir işlem yapmadan önce kendi araştırmalarını yapmalıdır.

Sorumluluk Reddi Beyanı: Koinfinans.com’da yer alan reklamlar üçüncü parti reklam kanalları aracılığıyla gerçekleştirilmektedir. Ayrıca Koinfinans.com sponsorlu makalelere ve basın bültenlerine de sitesinde yer vermektedir. Bu nedenle Koinfinans.com’dan yönlendirilen reklam linkleri Koinfinans.com onayından tamamen bağımsız olarak sitede yer alır ve reklam linkleri ile yönlendirilen ziyaretler ve açılır pencereler kullanıcı sorumluluğundadır. Koinfinans.com’da yer alan reklamlar ve sponsorlu makalelerdeki linklerle yönlendirilen sayfalar hiçbir surette Koinfinans.com’u bağlamaz.


Uyarı: Koinfinans.com’a ait haber içeriklerinden kaynak gösterilip, link verilerek alıntı yapılması Koinfinans.com’un iznine tabiidir. Sitedeki hiçbir içerik izinsiz olarak kopyalanamaz, çoğaltılamaz veya herhangi bir platformda yayımlanamaz. Koinfinans.com’a ait kod, tasarım, yazı, grafik ve diğer tüm içerikleri fikri mülkiyet hukuku ve ilgili mevzuatlara aykırı biçimde kullananlar hakkında yasal işlem başlatılacaktır.


Haber Yorumları ( 0 )

Henüz yorum bulunmuyor. İlk yorumu siz yazmak istermisiniz ?