Ekim 16, 2021

Bu Altcoinde Tarihi Fırsat Fiyatı Uçabilir! Kemerleri Bağlayın

Sorumluluk reddi beyanı: Burada yazılanlar bir yatırım tavsiyesi değildir. Kripto para yatırımları, yüksek riskli yatırımlardır. Her yatırım kararı kişilerin kendi sorumluluğu altındadır. Son olarak Koinfinans ve bu içeriğin yazarı, kişisel yatırım kararlarından sorumlu tutulamaz.

Geçtiğimiz günlerde DOT coinin fiyatında sert ve hacimli bir yükselişe şahit olduk. Bunun sebebi, DOT ekosistemi içerisinde yaşanan yeni bir gelişmeydi. Polkadot’un kendi Twitter hesabından yapılan bir paylaşım ile birlikte DOT coine aşırı bir talep oluştu. İşte, bugün sizlere bu gelişmeyi, bu büyük fırsatı açıklayacağım.

Polkadot Nedir?

Gelişmenin temeli Blockchain ile ilgili olduğu için öncelikle Polkadot ekosistemini bir tanıyalım. Bu Blockchain ağı temelde başka birtakım projelerin kendi altyapısı altında gelişebilmesine olanak sağlıyor. Yani, yeni bir kripto para projesi geliştirmek istiyorsanız, Polkadot’un Blockchain altyapısını kullanabiliyorsunuz. Bu sayede Polkadot ağı birçok projeye ev sahipliği yapabiliyor.

Yukarıdaki resim Polkadot’un yapısını simgeliyor. Çemberin etrafında birçok modülün bir araya geldiğini görebilirsiniz. Bunlar aslında diğer projelerdir. Çemberin ortasındaki ağlar da bu projeleri birbirine bağlar. Bu resmin bütünü ise Polkadot’u temsil ediyor. Yani, oradaki projeleri bir araya getiriyor, aynı çatı altında topluyor ve Polkadot’un altyapısını kullanmalarına izin veriyor. Yani, temelde Polkadot dediğimiz şey tek bir proje değil, birçok projeyi içinde barındıran büyük bir ağ.

Şimdi, işin yazılımla ilgili kısmını hiç yazılım termi kullanmadan atlattığımıza göre birazcık derinlere inebiliriz.

Parachain Fırsatları

İlk olarak, Polkadot altyapısını kullanan bu projelere parachain diyoruz. İşte, bu yeni gelişme de burada cereyan ediyor. Bu parachain’lerin (yani, yeni projeler) Polkadot ağında gerçekleşmeleri için Auction (açık arttırma) denen bir yöntem mevcut. Bu yönteme göre en fazla Polkadot (DOT) tokenını kilitleyen (stake eden) projeler diğer projelerin önüne geçiyor. Bu şekilde kendi projelerini hayata geçirebiliyorlar.

Genelde projenin ekibi zenginse bu Dot tokenını kendileri kilitleyebiliyorlar. Eğer ekip yeterli miktarda DOT’a sahip değilse, projeyi desteklemek isteyenler (genelde projenin kendi topluluğu) da DOT kilitleyebiliyor.

Öncelikle, bilmeyenler için bu “token kilitleme” nedir, ondan bahsedeceğim. Bu projeler “Parachains” sayfasında listeleniyor. Siz beğendiğiniz bir projeye gidip elinizde bulunan yada piyasadan satın aldığınız DOT’ları kilitliyorsunuz. Bu işleme “stake etmek” diyoruz. Belirli bir süre boyunca o kilitlediğiniz coinleri siz yada bir başkası kullanamıyor. Yani o coinleri bir süre boyunca satamıyorsunuz. Peki, bu coinleri kimse kullanamıyorsa neden böyle bir şey var? Hangi derde deva oluyor?

İşte, Polkadot ekosistemi kendi tokenı olan DOT coinin değerini korumak için listelenecek projelerden DOT kilitlemesini istiyor. Bu şekilde kilitlenen DOT coinlerini belirli bir süre boyunca kimse satamadığı için DOT coinin değeri korunuyor. Satış baskısı azalıyor. Hatta çoğu kişi projelere destek olmak için piyasadan DOT satın alıyor. Peki, insanlar neden projelere destek olmak için DOT kilitliyor?

Açık Arttırma Sistemi

Daha önce bir coini “ön satış” esnasında aldıysanız nedenini daha kolay anlayacaksınızdır. Eğer bir proje hayata geçmeden önce o projenin coinini alırsanız aslında onu oldukça ucuzdan almış olursunuz. Eğer siz bir proje için DOT kilitlerseniz onlar da karşılığında size kendi tokenlarından hediye ediyorlar.

Mesela, bir projeye DOT kilitlediniz. Proje de size kilitlediğiniz DOT başına 15 tane kendi coininden veriyor. Bu tamamen bir örnek, daha fazla da olabilir daha az da olabilir. Ancak, burada bilmeniz gereken şey, siz DOT verip karşılığında o projenin coininden almıyorsunuz. Çünkü, bu DOT coinlerinin kilidi belli bir süre sonra açılıyor. Kilidi açıldıktan sonra ise o coin tekrar size veriliyor. Yani, siz belirli bir süreliğine o coini kilitlediğiniz için ödül olarak size kendi proje coinlerinden veriliyor. Siz kilitlediğiniz için de o projeler ön plana çıkıyor. Böylece kazanıp, projenin hayata geçme ihtimali artıyor.

Şimdi bu Polkadot ile ilgili anlattığım şeyin aynısı daha önce Kusama’da denendi. Kusama ağı Polkadot ağının kardeşiymiş gibi düşünebilirsiniz. Bu bahsettiğim kilitleme olayı daha önce Kusama’da denendi ve başarılı oldu. Şimdi de Polkadot ekosistemi kendi ağında bunu deneyecek. İşte ekibin duyurduğu ve ardından DOT fiyatında sert yükselişe sebep olan haber buydu. Şimdi, Kusama’da olanlar üzerinden size bu işin ne kadar karlı olduğunu anlatacağım.

KUSAMA’da Denendi ve Başarılı Oldu

Kusama da Polkadot ile ilgili anlattığım şeylerin aynısına sahip. O da diğer projelerin kendi altyapısını kullanmalarını sağlıyor. Aynı şekilde Kusama altyapısını kullanmak isteyen projeler de sıralanıyor ve aralarından bazıları seçiliyor. En fazla Kusama (KSM) coin kilitleyen projeler kazanıyor.

Yukarıda listelenen projeleri görüyorsunuz. Bu projelerin ne kadar KSM kilitledikleri kırmızyla işaretlediğim kutucukta gösteriliyor. En tepedeki projenin (Karura) kilitlemek istediği (hedeflediği) KSM miktarı 500,000.

“Reward” yazan kısımda da kilitlenen KSM başına ne kadar ödül coin verildiği yazıllı (mavi işaretli).

En sağda yeşil bir yazı ile “WINNER” yazıyor. Bunun anlamı, bu projeler yeterli KSM kilitlemişler ve kazanmışlar.

Diğer projeler yani, kazanamayanlarda ise “Refunded” yazıyor. Bu da “iade edildi” demek. Yani, siz gittiniz ve bir projeye KSM kilitlediniz. Ancak, sizin KSM kilitlediğiniz proje kazanamadı. Bu durumda, kilitlediğiniz KSM’ler size geri iade ediliyor.

Peki, KSM’leri kilitlediniz ve sizin seçtiğiniz proje kazandı. Bu durumda ne kadar ödül alıyorsunuz?

Ödüller Ne Kadar Büyük?

Üsteki liste kazanan 4 projeyi gösteriyor. Bu projelerden ilki olan Moonriver’a KSM kilitlemiş olsaydınız, kilitlediğiniz KSM başına 14 MOVR coin alacaktınız. Bu 14 MOVR coinin değeri ise 3.500 Dolar. Yani, bir KSM (güncel değeri 350$) kilitlediğiniz de 14 MOVR (güncel değeri 3.500$) kazanmış oluyorsunuz. Bu oldukça büyük bir kazanç. Diğer projelerin de ne kadar ödül verdiğini yukarıda görebilirsiniz.

Bu projelere destek vermek için de sağ taraftaki “join” kısmına tıklamanız gerekiyor. Bu şekilde projenin sitesine yönlendiriliyorsunuz ve cüzdanınızı bağlayıp, KSM stake edebiliyorsunuz. Gayet basit. Ancak, bu işlemleri yapmadan önce her zaman söylendiği gibi projeleri iyi araştırmanız önemli. Burada KSM kilitleme süresi ise 48 hafta. 48 hafta boyunca KSM’lerinizi satamıyorsunuz. Tabi, bu şekilde Kusama ağı, KSM coinin üzerindeki satış baskısını azalttığı için coinin değerini koruyabiliyor.

Hatta, kilitlemek için birçok insan KSM satın aldığından fiyatında da artış olabiliyor. Bugüne kadar kilitlenen KSM miktarı mavi renkle işaretli bölümde mevcut. Toplamda 1 milyon 324 bin KSM kilitlenmiş. Toplam değeri 462 milyon Dolar.

İşte, şimdi bunun aynısı DOT ağında da gerçekleşecek. Kusama ağında denendi ve başarılı oldu. Proje ekibinin açıkladığına göre ilk açık arttırma 11 Kasım’da başlayacak. İsterseniz bu projeleri deneyebilirsiniz. İsterseniz de doğrudan DOT coin alabilirsiniz. Çünkü burada kilitlenecek DOT coinler ileride DOT fiyatında artışları tetikleyebilir. Son olarak,

eğer ki projelere DOT kilitlemek isterseniz aynı zamanda bu projeleri iyi de tanımanız gerek. Ne kadar ödül verdikleri, projenin ne olduğu, ekibinin kim olduğu gibi şeyler önemli. Ancak daha önemlisi, en iyi proje değil, en çok DOT stake eden (kilitleyen) projeler kazanacak. Dolayısıyla, projelerin hangilerinin önde olduğuna bakmanız da önemli. İleride sizler için projelerle ilgili özel içerikler yapabilirim. Ben Furkan Bozkurt. Sabrınız için teşekkürler.

Sorumluluk reddi beyanı: Burada yazılanlar bir yatırım tavsiyesi değildir. Kripto para yatırımları, yüksek riskli yatırımlardır. Her yatırım kararı kişilerin kendi sorumluluğu altındadır. Son olarak Koinfinans ve bu içeriğin yazarı, kişisel yatırım kararlarından sorumlu tutulamaz.

Kaynak : Koinfinans.com
Risk Açıklaması:Koinfinans.com’da yer alan yazılar ve makaleler yatırım tavsiyesi niteliğinde değildir. Bitcoin ve kripto para birimleri yüksek risk içeren varlıklar olup, bu para birimlerine yatırım yapmadan önce gereken özeni göstermeli ve kendi araştırmalarınızı yapmalısınız. Bitcoin ve kripto para birimlerine yatırım yaparak paranızın bir kısmını veya tamamını kaybedebilirsiniz. Transferlerinizin ve işlemlerinizin kendi sorumluluğunuzda olduğunu ve meydana gelebilecek kayıpların sizin sorumluluğunuzda olduğunu unutmayın. Koinfinans.com herhangi bir kripto para biriminin veya dijital varlığın satın alınmasını veya satılmasını önermez veya Koinfinans.com bir yatırım danışmanı değildir. Bu nedenle Koinfinans.com ve sitede yer alan makalelerin yazarları yatırım kararlarınızdan sorumlu tutulamaz. Okuyucular, bu yazıdaki şirket, varlık veya hizmetler ile ilgili herhangi bir işlem yapmadan önce kendi araştırmalarını yapmalıdır.

Sorumluluk Reddi Beyanı: Koinfinans.com’da yer alan reklamlar üçüncü parti reklam kanalları aracılığıyla gerçekleştirilmektedir. Ayrıca Koinfinans.com sponsorlu makalelere ve basın bültenlerine de sitesinde yer vermektedir. Bu nedenle Koinfinans.com’dan yönlendirilen reklam linkleri Koinfinans.com onayından tamamen bağımsız olarak sitede yer alır ve reklam linkleri ile yönlendirilen ziyaretler ve açılır pencereler kullanıcı sorumluluğundadır. Koinfinans.com’da yer alan reklamlar ve sponsorlu makalelerdeki linklerle yönlendirilen sayfalar hiçbir surette Koinfinans.com’u bağlamaz.


Uyarı: Koinfinans.com’a ait haber içeriklerinden kaynak gösterilip, link verilerek alıntı yapılması Koinfinans.com’un iznine tabiidir. Sitedeki hiçbir içerik izinsiz olarak kopyalanamaz, çoğaltılamaz veya herhangi bir platformda yayımlanamaz. Koinfinans.com’a ait kod, tasarım, yazı, grafik ve diğer tüm içerikleri fikri mülkiyet hukuku ve ilgili mevzuatlara aykırı biçimde kullananlar hakkında yasal işlem başlatılacaktır.


Haber Yorumları ( 2 )

Sizde yorumunuzu ekleyin, görüş bildirin.

  • Azadi

    Tebrikler, çok doğru bir anlatım olmuş, kilitlenme sürelerini daha belirgin harflerle yazmanız ve her projenin movr coin kadar değerli olamayabileceğini de yine daha belirgin belirtebilirsiniz, çok çok güzel bir çalışma olmuş, başarılarınız devamını dilerim, gerçekten tebrikler

    Cevap Yazın
    • Furkan Bozkurt

      yorumunuz için teşekkürler. Umarım faydalı olmuştur.