Eylül 13, 2021

Bitcoin Fiyatını 10.000 Dolar Altına Çekecek Büyük Olay! TETHER Saatli Bomba!

Evergrande dünyanın en büyük emlak şirketlerinden bir tanesidir. Çin’in devasa emlak şirketinin son zamanlarda büyük bir problemle karşı karşıya kaldığı biliniyor. Varlıklarının çok üzerinde bir borca sahip olan şirketin borçlarını ödemekte zorlandığı ve temerrüde düşme (iflas) riski olduğu ortalıkta dolaşıyor. Tabi şunu söylemek lazım ki bu rastgele dolaşan bir iddia değil.

Öncelikle birçok kredi değerlendirme kuruluşu bu risklerden dolayı şirketin notunu düşürdü. İlk olarak S&P, ardından Moody’s, onun ardından da Fitch.

S&P’nin konuyla ilgili değerlendirmesi CNBC’de şöyle rapor edildi:

“Derecelendirme kuruluşu, Evergrande ve bağlı kuruluşlarının notunu 5 Ağustos’ta “B-“den “CCC”ye düşürdü, holdingin “çeşitli ticari taraflardan gelen artan varlık dondurmaları nedeniyle ödememe riskinin artması ve bu da gergin likiditeye işaret ediyor”

Ayrıca Fitch, Evergrande’nin kredi puanını CC’ye indirdi. (bu temerrüde düşme (iflas) olarak varsayılan çizginin 2 bar üzerinde.)

Moody, Evergrande’yi üç çentik indirerek “Ca”’ya düşürdü. (Bu da şirketin muhtemelen temerrüde düştüğü veya çok yakın olduğu anlamına geliyor.)

Moody’s’in haberleriyle aynı gün, iddiaya göre Evergrande’de maaşları ödenmeyen işçiler tarafından protesto gösterileri yapıldı.

Dava Açıldı!

Bununla da kalmayarak alacaklılar kaynaklarını bir araya getirerek, borçlarını ödemesi için şirketi mahkemeye verdiler (genellikle bir iflas ilanından önce gelen bir şey). Evergrande, söz konusu alacaklılara ödeme yapmak için varlıklarını tasfiye etti, hatta şirket merkezini sattı.

Ne yazık ki, Evergrande’nin çabaları boşuna olacak. Şirket, esasen gelecek yıl içinde vadesi gelecek milyarlarca Dolar’lık borçla temerrüde düşmeye mahkumdur. Evergrande’nin CEO’su kısa süre önce bir basın toplantısı düzenledi ve büyük bir güvenin olduğunu söyledi ve şirketin gayet iyi durumda olduğu konusunda ısrar etti.

Lehman’ın CEO’su Richard S. Fuld Jr., Lehman’ın 600 milyar Dolar’lık destansı çöküşünden önce benzer açıklamalar yapmıştı (2008 krizi Lehman Brothers’ın iflası)

Bununla da kalmadı ve JP Morgan’ın Evergrande hisseleri için hedef fiyatı, biraz daha iyimser olmalarına ve Evergrande’nin inişinin “yumuşak” olabileceğine inanmalarına rağmen, 7,20 Dolar’dan 2,80 Dolar’a düştü.

Tabi bu şirket devasa bir şirket. Yükümlülükleri (yani borçları) 128’den fazla bankayı ve 121’den fazla bankacılık dışı kuruluşu içeriyor. Dolayısıyla, bu şirketin borçlarını ödeyememesi 2008 krizi benzeri (Lehman Brothers’ın iflası) bir problem yaratabileceği de öngörülüyor.

Şimdiki fark, herkesin Evergrande’nin iflas riskinin büyüdüğünü görebilmesidir. Yaklaşık 305 milyar Dolar borcu olan şirketi kurtarmak için Çin hükümetinden bir kurtarma paketi gerekecek. 31 Ağustos itibariyle, Evergrande’nin toplam varlıkları yalnızca kabaca 355 milyar Dolar’dı. Her şeyi tasfiye edebilirse, alacaklılara ödeme yapmak için yeterlidir.

Ancak Evergrande’nin genel merkezini %66 zarara sattığını unutmayın. Gerçek şu ki, şirket şu anda yeterli varlığı tasfiye edemeyecek.

Sonuç olarak iflas riski ortaya çıkıyor.

Peki Bunun Kripto paralarla Ne İlgisi Var?

Bildiğiniz gibi dostlarım Tether fiyatı Dolar’a sabit bir para birimi. Ancak, Tether’in piyasada dolaşan onca USDT’nin arkasını başka varlıklar ile desteklemesi gerekiyor. Yani elinde bir rezervi olmalı. Bu rezervlerim büyük bir kısmı ise bilindiği üzere “commercial paper” yani ticari senetler tarafından oluşturuluyor. Ancak Tether, bu commercial paper’ın ne olduğu hakkında detaylı bir bilgi paylaşmıyor. Yani ağzı sıkı. İşte iddia o ki Tether’in elinde tutuğu bu commercial paper’ın büyük bir kısmı Evergrande borç senedi.

Ancak dediğim gibi Tether bu konuda detay vermiyor ve ağzını sıkı tutuyor. Yalnız ortada büyük bir risk var. Tether hakkında son zamanlarda ciddi spekülasyonlar oluşmuştu. Tabi güven de azaldı. Dolayısıyla, Tether elinde büyük oranda Evergrande’nin borç senedini tutmuyorsa güven vermesi açısından bunu açıklardı. Ancak, Tether’in tam tersini yaparak detay paylaşmaması ve ağzını sıkı tutması muhtemelen önemli bir miktar Evergrande borç senedi tutmasından ve bunu gizlemeye çalışmasından kaynaklanıyor olabilir.

Tether tarafından bu konuya bir açıklama getirilmesi zaruri.

Temerrüde düşmeye yakın ve ciddi bir borcu olan şirketin düşük maliyetli borçlanmak istemesi burada önemli bir yer tutuyor. Bu şekilde Tether, Evergrande’ye arka kapı finansmanı sağlıyor olabilir.

Tether Riski!

Yani şunu söylemek lazım, Evergrande temerrüde düştüğünde (iflas), borçlarını ödeyemediğinde artık bu borç Evergrande’nin değil ona borç verenlerin sorunu hale gelir. Yani Tether’in, “bakın piyasada dolanan onca USDT’nin arkasında bu varlıklar var. Bunlarla destekleniyor” diye gösterdiği o rezervlerin önemli bir kısmı uçabilir. Bu durumda Tether’in Dolar’a sabit olan o fiyatı düşebilir. Tabi piyasada alım satımların %80’i Tether ile yapıldığı için bu sadece Tether’i değil, bütün bir piyasayı etkiler. Hatta piyasadaki son düşüşlerin sebebinin “Smart Money” olduğu yani, içeriden bilgi alan bazı yatırımcıların olduğu yönünde. Bu iddialar doğruysa ciddi bir güven kaybı oluşur ve büyük bir çöküş beraberinde gelir. Bu düşüş gelirse bir de bu güvenin tekrar kazanılması mümkün mü orası var.

Evergrande’nin zor durumda olduğu bir iddia değil gerçek. Çin hükümetinin bu alanda bir takım çalışmalar yaptığı biliniyor. Bu durumda, yaklaşık 305 milyar Dolar’lık borcun Çin hükümeti tarafından karşılanması gerekiyor. Tabi bunun ABD Dolar’ı cinsinden ödenmesi gerekiyor. Bu da Dolar’ın değerinde bir artış getirebilir. Dolar endeksinde yukarı hareket yaratabilir. Durum ne olursa olsun ortada büyük bir risk var. Eğer ki Tether iddiaları doğruysa tarihe tanıklık edecek şanslı bir nesil olabiliriz.

Sorumluluk reddi beyanı: Burada yazılanlar bir yatırım tavsiyesi değildir. Kripto para yatırımları, yüksek riskli yatırımlardır. Her yatırım kararı kişilerin kendi sorumluluğu altındadır. Son olarak Koinfinans ve bu içeriğin yazarı, kişisel yatırım kararlarından sorumlu tutulamaz.

Kaynak : Koinfinans.com
Risk Açıklaması:Koinfinans.com’da yer alan yazılar ve makaleler yatırım tavsiyesi niteliğinde değildir. Bitcoin ve kripto para birimleri yüksek risk içeren varlıklar olup, bu para birimlerine yatırım yapmadan önce gereken özeni göstermeli ve kendi araştırmalarınızı yapmalısınız. Bitcoin ve kripto para birimlerine yatırım yaparak paranızın bir kısmını veya tamamını kaybedebilirsiniz. Transferlerinizin ve işlemlerinizin kendi sorumluluğunuzda olduğunu ve meydana gelebilecek kayıpların sizin sorumluluğunuzda olduğunu unutmayın. Koinfinans.com herhangi bir kripto para biriminin veya dijital varlığın satın alınmasını veya satılmasını önermez veya Koinfinans.com bir yatırım danışmanı değildir. Bu nedenle Koinfinans.com ve sitede yer alan makalelerin yazarları yatırım kararlarınızdan sorumlu tutulamaz. Okuyucular, bu yazıdaki şirket, varlık veya hizmetler ile ilgili herhangi bir işlem yapmadan önce kendi araştırmalarını yapmalıdır.

Sorumluluk Reddi Beyanı: Koinfinans.com’da yer alan reklamlar üçüncü parti reklam kanalları aracılığıyla gerçekleştirilmektedir. Ayrıca Koinfinans.com sponsorlu makalelere ve basın bültenlerine de sitesinde yer vermektedir. Bu nedenle Koinfinans.com’dan yönlendirilen reklam linkleri Koinfinans.com onayından tamamen bağımsız olarak sitede yer alır ve reklam linkleri ile yönlendirilen ziyaretler ve açılır pencereler kullanıcı sorumluluğundadır. Koinfinans.com’da yer alan reklamlar ve sponsorlu makalelerdeki linklerle yönlendirilen sayfalar hiçbir surette Koinfinans.com’u bağlamaz.


Uyarı: Koinfinans.com’a ait haber içeriklerinden kaynak gösterilip, link verilerek alıntı yapılması Koinfinans.com’un iznine tabiidir. Sitedeki hiçbir içerik izinsiz olarak kopyalanamaz, çoğaltılamaz veya herhangi bir platformda yayımlanamaz. Koinfinans.com’a ait kod, tasarım, yazı, grafik ve diğer tüm içerikleri fikri mülkiyet hukuku ve ilgili mevzuatlara aykırı biçimde kullananlar hakkında yasal işlem başlatılacaktır.


Haber Yorumları ( 0 )

Henüz yorum bulunmuyor. İlk yorumu siz yazmak istermisiniz ?